Zmiany w przepisach dotyczących żywności bezglutenowej

Przepisy dotyczące produktów bezglutenowych

Z dniem 20 lipca 2016 r. uchylone zostaje rozporządzenie Komisji (WE) nr 41/2009 z dnia 20 stycznia 2009 r. dotyczące składu i etykietowania środków spożywczych odpowiednich dla osób nietolerujących glutenu. Wymagania dla oznakowania żywności bezglutenowej od dnia 20 lipca 2016 r. regulowane są przez przepisy rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności.

Zasady pozostają bez zmian:

  • produkt bezglutenowy to produkt zawierający poniżej 20 mg glutenu na kg (20 ppm)
  • produkt o bardzo niskiej zawartości glutenu zawiera od 21 do 100 mg glutenu na kg (21- 100 ppm)
  • owies oznaczony jako bezglutenowy musi być wyprodukowany w specjalny sposób, zabezpieczający przed zanieczyszczeniem innymi zbożami i zawierać poniżej 20 ppm glutenu.

Wprowadzanie do obrotu produktów bezglutenowych lub o zmniejszonej zawartości glutenu nie wymaga powiadomienia Głównego Inspektora Sanitarnego.

Znak Przekreślonego Kłosa

W świetle wykładni Głównego Inspektoratu Sanitarnego produkt może zostać oznaczony jako bezglutenowy jeśli jego producent gwarantuje, że zawiera on poniżej 20 ppm glutenu. Można go wówczas opisać jako „produkt bezglutenowy”. Można również poddać się certyfikacji przez Stowarzyszenie i oznaczyć licencjonowanym symbolem Przekreślonego Kłosa.

Serdecznie zapraszamy Producentów zainteresowanych powiększeniem swej oferty o produkty bezpieczne dla osób z celiakią do kontaktowania się z nami.

Informujemy, że w Polsce istnieje jeden system certyfikacjiżywności bezglutenowej licencjonowanym symbolem Przekreślonego Kłosa, będący częścią wspólnego Europejskiego Systemu Licencyjnego (ELS).

Znak Przekreślonego Kłosa przedstawiony obok jest zarówno polskim, jak i międzynarodowym symbolem oznaczającym certyfikowana bezpieczną żywność bezglutenową. Nasze Stowarzyszenie jest jedyną organizacją uprawnioną do certyfikacji i udzielania licencji na używanie znaku Przekreślonego Kłosa na terenie Polski (na mocy umowy z AOECS).  Żadna inna organizacja w Polsce nie certyfikuje, nie udziela licencji na używanie zastrzeżonego znaku Przekreślonego Kłosa i nie przeprowadza w związku z tym audytów w zakładach produkcyjnych, niezbędnych do udzielenia zgody na umieszczenie Znaku na opakowaniu. Symbol Przekreślonego Kłosa jest zastrzeżonym na terenie całej UE znakiem towarowym i jego użycie bez licencji jest zabronione.

Producent oczywiście może oznaczyć swój produkt dowolnym innym symbolem, jednak wyłącznie obecność symbolu licencjonowanego oznacza, że producent taki spełnia Standard AOECS – regularnie bada zawartość glutenu w produktach oznaczonych Przekreślonym Kłosem, współpracuje ze Stowarzyszeniem i ma odpowiednio przygotowany zakład produkcyjny, w którym wytwarzane są wyroby bezglutenowe, co jest potwierdzone podczas naszego audytu.

Kwestia audytu w zakładzie jest niezwykle ważna ze względu na możliwe zanieczyszczenie produktów bezglutenowych podczas całego procesu produkcyjnego.

Zaufanie konsumentów

Bezglutenowi konsumenci w zdecydowanej większości preferują produkty oznaczone licencjonowanym symbolem Przekreślonego Kłosa, co potwierdzają badania ankietowe przeprowadzone przez Coeliac UK oraz przez nasze Stowarzyszenie. Aż 97% osób bezglutenowych chciałoby znaleźć licencjonowany symbol na wszystkich produktach bezglutenowych.

Coeliac UK survey Przekreslony Kłos - ankieta

Licencjonowany symbol Przekreślonego Kłosa umieszczony na produkcie oznacza, że jest to produkt w 100% bezpieczny, gdyż jego producent spełnia szereg wymogów dotyczących produkcji bezglutenowej i regularnie bada swoje produkty. Stanowi to jasny przekaz dla konsumenta: „mogę kupić ten produkt bez czytania etykiety, mogę mu zaufać”.

Wykaz produktów z licencjonowanym znakiem Przekreślonego Kłosa znajduje się tutaj.