Zapamiętamy pyzy i bagietki – relacja z warsztatów w Lesznie

warsztaty Leszno 2015_balviten_9Ponad 80 osób wzięło udział w naszym rodzinnym gotowaniu z Balvitenem w Lesznie (Wielkopolska). Pasjonaci kuchni stworzyli w pracowni kulinarnej małe dzieła sztuki. Z kolei dzieci i młodzież, pod okiem instruktorki, bawili się na warsztatach artystycznych. Czterej szczęśliwcy opuścili warsztaty z nagrodami. Najcenniejszą był mini piekarnik do odświeżania bezglutenowego pieczywa, ufundowany przez partnera warsztatów.
Warsztaty „Bezglutenowa jesień w kuchni z Balvitenem” odbyły się w sobotę, 17 października w Lesznie. W spotkaniu  uczestniczyli mieszkańcy Leszna, regionu leszczyńskiego, ale i Ziemi Lubuskiej, Dolnego Śląska oraz Poznania. Jak zawsze gotowaliśmy i piekliśmy w nowoczesnej pracowni kulinarnej w Zespole Szkół Rolniczo-Budowlanych w Lesznie. Spędziliśmy razem pięć godzin pełnych zabawy, rozmów i rozgrzewających potraw, wśród klocków, kolorowanek i dziecięcych śmiechów. Już o godzinie 8 rano dotarła do nas dostawa świeżego bezglutenowego pieczywa z nocnego wypieku – prosto z Katowic, z firmy Balviten. Jeszcze przed zajęciami zajadaliśmy więc mięciutkie bagietki oraz chleb. Uwierzcie – talerze pustoszały w mig, a zachwycone dzieci i dorośli powtarzali, że te bagietki smakują jak glutenowe. A to przecież najwyższa nota dla produktu, prawda?
Gdy dorośli słuchali prezentacji o produktach bezglutenowych, dzieci wzięły udział w zajęciach kulinarnych. Pod okiem rodziców i uczniów szkoły przygotowały: jasne i razowe bułki, drożdżówki z dynią, zapiekanki, jaskółcze gniazda, owsiane ciasteczka z musli i amarantusa, tosty i bułki z pestkami dyni oraz słonecznika. Wszystko bez glutenu, pełne przypraw, zapachów i wartości odżywczych. Najmłodsi bawili się w kąciku dziecięcym, przygotowanym przez wolontariuszy stowarzyszenia. Mieli do dyspozycji dywanik z klockami, samochodami i książeczkami, a także stolik plastyczny.

warsztaty Leszno 2015_balviten_2 warsztaty Leszno 2015_balviten_3 warsztaty Leszno 2015_balviten_4 warsztaty Leszno 2015_balviten_5
Punktualnie w południe przedstawicielka firmy Balviten oraz wolontariusze stowarzyszenia przeprowadzili losowanie wśród uczestników. Zwycięzca, tata kilkuletniej bezglutenowej Zuzi, otrzymał mini piekarnik do odświeżania bezglutenowego pieczywa. Trzej inni szczęśliwcy otrzymali paczki z produktami bezglutenowymi. Wszystkie nagrody ufundowała firma Balviten.
W drugiej części warsztatów dziećmi zajęła się instruktorka, która prowadziła zajęcia plastyczne i krawieckie. Z filcu i guzików powstawały kolorowe etui na telefony, maskotki, poduszeczki do igieł i wesołe stworki. Przy innym stole dzieci rysowały i malowały, m. in. plakaty na temat diety bezglutenowej.
Dorośli w tym czasie pracowali pilnie przy garnkach i mikserach. Ponieważ zbliża się czas chłodów, przygotowaliśmy sporo dań niezbędnych o tej porze roku: pikantnych, tłustych i sytych. Powstały m. in. bezglutenowe pyzy drożdżowe na parze, bułki, ciasto czekoladowe z chili, łazanki, chleb razowy z amarantusem, chleb biały z posypką, pieczeń z czekoladą, naleśniki i parę innych dań, których wcześniej nie było w planie. Pracowaliśmy przede wszystkim na produktach oznaczonych międzynarodowym znakiem Przekreślonego Kłosa (Balviten, Drobimex, Amarello, Profi, Tercetto).
Uczestnicy wykazali się kulinarnym kunsztem, bowiem przygotowane dania znikały w mig i z ledwością przechwytywaliśmy je na późniejszą degustację przy wspólnym stole. Pochwały zebrało nawet ciasto W-Z, które upiekło się z zakalcem. Nikt tego nie zauważył, a wypiek udekorowany masą śmietanową, migdałami i żurawiną zyskał bardzo wysoką ocenę.
Pod koniec warsztatów zebraliśmy się przy stole biesiadnym, by sycić się gorącą zupą dyniową z ptysiami i pestkami dyni, łazankami na ostro, polędwiczką z żurawiną i czekoladą, wypiekami, pastami do pieczywa oraz pyzami drożdżowymi, które miały więcej chętnych, niż porcji. Sala degustacyjna pękała w szwach, a wielu uczestników zajadało na stojąco zarówno zupę, jak i słodkie ciasta.

warsztaty Leszno 2015_balviten_6 warsztaty Leszno 2015_balviten_8 warsztaty Leszno 2015_balviten_10 warsztaty Leszno 2015_balviten_11
To najliczniejsze warsztaty bezglutenowe, które do tej pory odbyły się w naszej szkole – podsumowała naszą niemal trzyletnią współpracę Mirosława Karpińska, nauczycielka ZSRiB w Lesznie.
Faktycznie – z uwagi na liczbę uczestników nie zdołaliśmy nawet zrobić wspólnego zdjęcia. Nigdzie w pomieszczeniach nie było miejsca na ustawienie tak licznej grupy.
Rozeszliśmy się do domów późnym popołudniem, pełni nowych smaków, znajomości i wrażeń, z książeczkami pełnymi przepisów.

warsztaty Leszno 2015_balviten_12 warsztaty Leszno 2015_balviten_13 warsztaty Leszno 2015_balviten_14 warsztaty Leszno 2015_balviten_18
Serdecznie dziękujemy partnerom warsztatów oraz wolontariuszom, którzy już kilka dni wcześniej pracowali przy organizacji imprezy. Szczególne podziękowania składamy Pani Mirosławie Karpińskiej z Zespołu Szkół Rolniczo – Budowlanych w Lesznie, która od początku istnienia oddziału Stowarzyszenia wspiera nas swoją wiedzą i życzliwością.  Nasze spotkanie było możliwe dzięki dyrekcji szkoły, która z dużym zrozumieniem traktuje potrzebę edukacyjno-integracyjnych spotkań dla dzieci i dorosłych na diecie bezglutenowej.

Partnerzy warsztatów „Bezglutenowa jesień w kuchni z Balvitenem”:
Balviten, sklep Gluten-Free.pl z Pl. Metziga w Lesznie, firma Kubara (producent marki Amarello), producent przypraw Dary Natury, market Carrefour w CH Manhattan w Lesznie.