Zakupy

Problemem wszystkich celiaków jest bezpieczna żywność bezglutenowa, często jej brak. Poniżej przedstawiamy rady jak nie zagubić się w świecie „pełnym glutenu” kiedy jest się początkującym bezglutenowcem.

  • Na naszym rynku jest coraz więcej polskich producentów oferujących bezpieczne produkty.   Dostępne są również produkty firm zagranicznych.
  • Produkty bezglutenowe dostępne są także w sieciach handlowych (Biedronka, Lidl, Netto, Piotr i Paweł, itd).
  • Informacji o sklepach w naszej okolicy można zasięgnąć także u producentów – każdy z nich chętnie poinformuje nas, do jakich sklepów w danym rejonie wysyła towary.

Z żywnością ze znakiem Przekreślonego Kłosa sprawa jest jasna – to pewne, bezpieczne, sprawdzone pod kątem odpowiednich standardów produkty. Jeżeli produkt nie jest tak oznaczony lub opisany jako bezglutenowy:

  • Dokładnie zapoznaj się z listą produktów i zabronionych i dozwolonych . Zwróć uwagę na składniki, na które trzeba uważać (możliwe ukryte źródła glutenu). Na początku można zabierać ze sobą taką listę na zakupy – z czasem przestanie to być konieczne.
  • Zawsze bardzo uważnie czytaj skład każdego produktu spożywczego – najlepiej jeszcze w sklepie. Jeśli nie jesteś pewien, czy dany produkt nie zawiera glutenu (niedozwolonej skrobi, skrobi modyfikowanej, białka roślinnego itp.), zrezygnuj z zakupu.
  • Staraj się kupować produkty jak najmniej przetworzone, możliwie wolne od konserwantów i sztucznych składników.
  • Pamiętaj, że im bardziej znana jest firma, której produkt kupujesz, tym większa jest szansa na wiarygodną etykietę – unikaj tanich, niesprawdzonych produktów.
  • Sporo informacji na temat produktów i producentów można znaleźć na forum.

 

Lista produktów ze znakiem Przekreślonego Kłosa znajduje się w naszym Wykazie produktów bezglutenowych:

Więcej na temat zagranicznych producentów żywności bezglutenowej można znaleźć na forum.