„ŻYJ SZCZĘŚLIWIE Z CELIAKIĄ” w Białymstoku – relacja

6.11.2010r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Białymstoku odbyła się największa jak dotąd impreza zorganizowana przez Stowarzyszenie, na której przybliżaliśmy celiakię na szerszym forum niż tylko w gronie pacjentów.

Przybyło blisko 100 osób: osoby z celiaką, ale też przedstawiciele różnych środowisk: kucharki z przedszkoli i szkół, intendentki, nauczyciele i pedagodzy, studenci medycyny i dietetyki,  właściciele restauracji, pielęgniarka, lekarz i inni. Wysłuchaliśmy kilku wykładów:

  • „Diagnozowanie i przebieg choroby”- M. Uścinowicz, lekarz gastrolog z UDSK w Białymstoku
  • „Jak po diagnozie życie stanęło na głowie, doświadczenia rodzica” – Ela Babicz – oddział Stowarzyszenia w Białymstoku
  • „Klient na diecie – przekleństwo czy szansa restauratora?”– Sebastian Rynkiewicz, dyrektor operacyjny w firmie Tomas Consulting – Centrum Obsługi Biznesu
  • „Działalność stowarzyszeń osób z celiakią w Polsce i w Europie – Paulina Sabak, Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej

Następnie odbyła się najbardziej atrakcyjna część konferencji – degustacja potraw pezglutenowych przygotowanych przez 15 uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych realizujących projekt „Odżywiam się zdrowo, gdy wiem, co jem” pod kierunkiem p. Barbary Sawickiej i p. Agnieszki Januszkiewicz. Wśród nich była też jedna osoba z celiakią! Uczniowie i nauczyciele zostali przeszkoleni na temat zasad przygotowani żywności dla osób na diecie i przestrzegali wszystkich norm. Usmażyli nam przepyszne naleśniki i krokiety, ugotowali pierogi, upiekli paszteciki i świeżutki chleb. Oczywiście przygotowali też deser: ciasto cytrynowe, szarlotki, babeczki, ciasteczka. Mniam!!!  Wszystko było tak smaczne, że nawet osoby, które nie muszą stosować diety były zaskoczone. Do tego profesjonalna obsługa kelnerska w wykonaniu uczniów i stół, który wyglądał bajecznie. Nauczyciele i uczniowie stwierdzili, że przygotowanie tej konferencji było wspaniałą przygodą, dzięki której wiele się dowiedzieli. Obiecali, że będziemy tę przygodę kontynuowali.

Spotkanie zakończyła dyskusja na temat możliwości poprawy jakości życia osób z celiakią w Białymstoku i prezentacja wniosków.

Spotkanie mogło się odbyć dzięki hojności sponsorów, którzy dostarczyli produkty do przygotowania poczęstunku i  gotowe wyroby, dzięki którym pacjenci wyszli z konferencji z torebkami pełnymi prezentów. Dziękujemy serdecznie firmom: Schar, Glutenex, Szarłat.

Ela Babicz

Komentarz Zarządu Stowarzyszenia: Największe słowa uznania należą się organizatorce konferencji Eli Babicz – Elu, w imieniu wszystkich DZIĘKUJEMY!