XII Międzynarodowy Dzień Celiakii w Białymstoku – relacja

20 maja 2017 roku w CH Atrium Biała w Białymstoku wspólnie świętowaliśmy XII Międzynarodowy Dzień Celiakii. Naszym celem było popularyzowanie wiedzy o diecie bezglutenowej i celiakii wśród mieszkańców naszego regionu. MDC w Atrium Biała było podsumowaniem całego tygodnia, ponieważ świętowanie XII Międzynarodowego Dnia Celiakii rozpoczęliśmy już 16 maja. W kilku lokalnych stacjach radiowych (Radio Białystok, Radio Akadera, Radio Jard, Radio I) odbyły się audycje na temat celiakii i diety bezglutenowej. Została odprawiona msza św. w Katedrze za wszystkich celiaków. Przeprowadzona została również facebookowa lokalna akcja „Bezglutenowa masa krytyczna” – członkowie naszego Stowarzyszenia ubrani w koszulki z napisem „I’m gluten free” częstowali swoich znajomych w szkole i w pracy bezglutenowymi smakołykami. A w lokalach należących do programu MENU BEZ GLUTENU czekały na klientów upominki i rabaty.

O MDC w radiu Białystok

Podczas imprezy można było otrzymać bezpłatne materiały dotyczące celiakii i diety bezglutenowej oraz skosztować smakołyków bez glutenu. Całe spotkanie w niezwykle radosny i ciepły sposób poprowadziła Pani Magda Gołaszewska – znana dziennikarka TVP.

Dominującym tematem wydarzenia była dieta bezglutenowa, która wzbudzała dużo większe zainteresowanie niż celiakia. Osoby zainteresowane tematyką, również z innych powodów niż celiakia, mogły skorzystać z konsultacji lekarskich i dietetycznych. Lekarze – dr n.med. Katarzyna Kondej Muszyńska, dr n.med. Maciej Kralisz i dr n.med. Urszula Daniluk udzielili wielu porad.

  

Przy stoliku obok dyżurowały dietetyczki Anna Kuczkin i Iwona Kadaj.  Wspaniałe wolontariuszki, otoczone wianuszkiem naszych dzieci, z pękami balonów reklamujących imprezę, zapraszały do udziału w wydarzeniu klientów galerii. Równolegle na scenie można było obserwować jak z nietypowych (wydawałoby się) składników da się wyczarować ryżowe placuszki z daktylowym karmelem, tacos z sałaty lodowej ze smażonym tofu i guacamole, czy też obiadowe danie z kaszą gryczaną, jarmużem, batatem, fetą, prażonym słonecznikiem i słodkim sosem orzechowym. Dzieci z zachwytem częstowały się orzeźwiającym miętowym smoothie. Wszystkie te pyszności zostały na żywo przygotowane przez Weronikę Madejska – autorkę dwóch książek kulinarnych i bloga Natchniona.pl. Było to możliwe dzięki dostarczonemu przez studio kulinarne Zmokła Kura mobilnemu stoisku kuchennemu.

  

W przerwie między pokazami kulinarnymi na scenie wystąpiła Katarzyna Gryko – Mistrzyni Polski Bikini Fitness. Towarzyszyły jej koleżanki – Paulina i Emilia. Przepiękne panie z uśmiechem na twarzach zaprezentowały pokaz treningu siłowego, czym skradły serca publiczności. Ćwiczenia zrobiły wrażenie również na naszych dzieciach, które po chwili wykonywały je z Panią Kasią na scenie.
Oczywiście były też i liczne konkursy z nagrodami, które otrzymaliśmy od Partnerów imprezy: Balviten, Vitaldea, Amarello, Schär, Forever Living Products, StudioLine, 24Holiday, 100Kalorii oraz naszych lokalnych restauracji należących do programu MENU BEZ GLUTENU, czyli: Flow Food, Zdrowa Micha i La Bella. Każda z restauracji na swoim stanowisku pokazała, że dieta bezglutenowa nie musi być nudna i niesmaczna.

  
Dużym zainteresowaniem cieszyły się również koszulki i torby z napisem „Gluten Free” przygotowane przez Bezglutenowe Podlasie. Dzięki sklepowi JaglAnka można było też zrobić bezglutenowe zakupy.

To wszystko nie udałoby się bez ogromnego wkładu pracy wspaniałych kobiet z Podlasia: Agnieszki, Krysi, Edyty, Beaty, pani Marii, pani Eli i niezastąpionego Marka. Serdecznie dziękujemy. XII Międzynarodowy Dzień Celiakii był naszym wspólnym świętem, szczególnie, że mogliśmy obserwować aktywny udział naszych szczęśliwych dzieci.

Od Zarządu Stowarzyszenia: Dziękujemy Eli Babicz, Wandzie Łempickiej i wszystkim wolontariuszom za zorganizowanie wspaniałego bezglutenowego święta w Białymstoku.