Wyniki badań na zawartość glutenu – V tura

Przedstawiamy wyniki V tury badań konsumenckich  na zawartość glutenu w produktach, jakie przeprowadza nasze Stowarzyszenie. Tym razem w laboratorium Nuscana przebadaliśmy kilka różnych grup produktów.

Pierwsza grupa to produkty od specjalistycznych producentów żywności bezglutenowej. Zbadaliśmy po jednym produkcie firm: Bezgluten, Balviten, Celiko, Ultraeuropa i Glutenex. O ile produkty pierwszych czterech firm były w „bezglutenowym” porządku, czyli zawierały poniżej 20 ppm, to z dużym zaskoczeniem przyjęliśmy wynik mąki kukurydzianej firmy Glutenex – powyżej 80 ppm.

Poprosiliśmy laboratorium o dodatkowe rozcieńczenie i doprecyzowane tego wyniku. Okazało się, że „Mąka kukurydziana bezglutenowa” (nr partii 09.05.12  2925) zawiera 184,4 ppm glutenu. W tej sytuacji zgłosiliśmy ten fakt do właściwych inspekcji z prośbą o pilną interwencję.

Ważne wyjaśnienie (stan obecny!):

V tura badań została wykonana w marcu 2012 roku. Po naszej interwencji firma Glutenex zachowała się bardzo odpowiedzialnie – zmieniła nierzetelnego dostawcę surowców kukurydzianych, wprowadziła zmiany w systemie dostaw (badania każdej partii surowca). Wdrożono także odpowiednie procedury, które umożliwiły firmie otrzymanie międzynarodowego certyfikatu bezpieczeństwa żywności IFS (International Food Standard). W marcu 2013 roku podpisaliśmy z firmą Glutenex umowę licencyjną na używanie międzynarodowego znaku Przekreślonego Kłosa. Regularnie otrzymujemy od firmy wyniki badań surowców i gotowych produktów bezglutenowych.

Nie mamy zastrzeżeń do ich jakości i polecamy bezglutenowym konsumentom.

Zarząd Stowarzyszenia

Drugą grupą przebadanych przez nas produktów były przyprawy. Od czasu gdy na większości z nich pojawiły się napisy ostrzegające o możliwej zawartości glutenu mamy problem ze znalezieniem bezpiecznych przypraw. Nie ma w tej chwili na rynku polskich producentów przypraw jasno opisanych jako bezglutenowe. I tu wyniki też są zaskakujące, choć w przeciwieństwie do poprzedniej grupy jest to bardzo pozytywne zaskoczenie. We wszystkich próbkach przebadanych przez nas nie wykryto glutenu. Niezależnie czy firmy deklarowały, że w zakładzie jest stosowany gluten (Kamis, Prymat) czy nie było nic niepokojącego na etykiecie (Apetita, Nestle Polska, Dary Natury, Kotanyi) – wszystkie produkty okazały się bezpieczne.

Trzecia grupa zbadanych produktów to kakao różnych firm (Wedel, Puchatek, Nesquick). Wszystkie próbki okazały się bezglutenowe. Dodatkowo zbadaliśmy bardzo popularne Salami Gold (Sokołów). Zarówno na etykietach kakao, jak i na salami nie było żadnych niepokojących informacji i jak się okazało nie było też glutenu.

Poniżej zamieszczamy zebrane wyniki badań i wyniki opisane przez laboratorium.

Bardzo prosimy wszystkich bezglutenowych konsumentów o przekazywanie nam 1% podatku – będziemy mogli wykonywać kolejne badania. Jak widać jest to dla nas bardzo ważne.

Wyniki badań na zawartość glutenu – V tura