Warsztaty w szkole gastronomicznej w Warszawie

Szkoląc różnego typu obiekty w ramach prowadzonego przez Stowarzyszenie programu MENU BEZ GLUTENU bardzo często spotykamy się z brakiem wiedzy wykwalifikowanych kucharzy na temat diety bezglutenowej. Dlatego mając możliwość przeszkolenia pod tym kątem przyszłych adeptów sztuki kulinarnej, robimy to bardzo chętnie.
24 maja przedstawicielki naszego Stowarzyszenia prowadzące program MENU BEZ GLUTENU, Grażyna Konińska i Paulina Sabak-Huzior, poprowadziły lekcję dla przyszłych kucharzy z Zespołu Szkół im. Michała Konarskiego w Warszawie. Uczniom 3 klas o profilu gastronomicznym przedstawiono zasady diety bezglutenowej oraz prowadzenia kuchni bezglutenowej. Młodzież ze zdziwieniem, ale też dużym zainteresowaniem przysłuchiwała się zawiłym zasadom bezglutenowego gotowania.

Oprócz wysłuchania prezentacji, uczniowie mieli okazję wziąć udział w części praktycznej spotkania. Ubrani w profesjonalne kucharskie kitle konfrontowali się z pierwszym w swoim życiu wypiekiem bezglutenowego chleba. Dziwiła ich nie tylko konsystencja ciasta, ale też problemy z jego zagnieceniem. Pierwsze koty za płoty. Wszystko się udało. A my cieszymy się, że kolejna grupa młodych kucharzy pójdzie w świat z nową wiedzą i praktycznymi umiejętnościami. Zdajemy sobie sprawę, że to nie czyni ich jeszcze ekspertami w dziedzinie diety bezglutenowej, ale mamy pewność, że nie zdziwią się spotykając osobę nietolerującą glutenu i będą rozumieć, że dieta bezglutenowa to nie fanaberia.

Szkoły gastronomiczne zainteresowane lekcjami prowadzonymi przez przedstawicieli Stowarzyszenia zapraszamy do kontaktu z nami: p.sabak@celiakia.pl lub g.koninska@celiakia.pl.