Warsztaty – Sztuka pieczenia chleba bezglutenowego

23 października 2010 wspólnie z Katedrą Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW zorganizowaliśmy warsztaty szkoleniowe w Warszawie. Piekliśmy bezglutenowy chleb i inne smakołyki.




Bardzo dziękujemy uczestnikom za przybycie, a wszystkim osobom, które przyczyniły się do zorganizowania sobotnich warsztatów za włożoną pracę. Widząc jakie jest zainteresowanie warsztatami i innymi imprezami, które organizujemy upewniamy się, że nasz codzienny trud (praca w Stowarzyszeniu dla dobra celiaków) nie idzie na marne. Wielkie podziękowania należą się Paulinie za przyjmowanie zgłoszeń i rejestrację uczestników oraz Grażynie, naszej szefowej kuchni za wspaniałe wypieki. Oczywiście warsztaty nigdy by się nie odbyły, gdyby nie nasza współpraca z Katedrą Dietetyki SGGW i wielka życzliwość pani doktor Ewy Lange oraz jej studentek. Podczas spotkania była możliwość przebadania składu ciała metodą bioimpedancji. Dowiedzieliśmy się także jakie są najczęstsze błędy żywieniowe osób na diecie bezglutenowej (dzięki analizie dzienniczków żywieniowych).
Dziękujemy firmie Schar za przesłanie upominków dla uczestników oraz mąki do wypieków, a także firmie Eurosnack za pyszne bezglutenowe chrupki.
Wyjątkowe podziękowania należą się także panu Ireneuszowi Ligęzie za ciekawy wykład na temat zakwasu bezglutenowego. Myślę, że dzięki naszej dyskusji wyjaśniło się wiele kwestii związanych z zakwasem, udziałem drożdży w pieczeniu chleba itd. Każdy z uczestników mógł spróbować bezglutenowych wypieków z piekarni KIM z Wrocławia, a w szczególności chleba bezglutenowego na naturalnym zakwasie bez żadnych sztucznych dodatków i konserwantów (szczerze polecamy).
Mam nadzieję, że wszystkim uczestnikom smakowały nasze wypieki i już teraz zapraszamy na kolejne warsztaty, które będziemy organizować.
I przypominam, że zapraszamy wszystkich do Stowarzyszenia – z nami życie na diecie bezglutenowej jest łatwiejsze!