Warsztaty kulinarne we Wrocławiu 18.11.2017 – relacja

W sobotę 18.11.2017 r. we Wrocławiu odbyły się warsztaty kulinarne. Tematem przewodnim warsztatów było ciasto drożdżowe.
Kulinarne pomysły realizowane były w Burda Food Center, gdzie znajdowało się 6 stanowisk do przygotowywania dań. Do każdego ze stanowisk przewidziano czworo uczestników i każdy zespół przygotowywał inną odsłonę ciasta drożdżowego, zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Prowadzące warsztaty, Magda wraz z Elą, stworzyły listę przepisów dla wszystkich uczestników. Wśród receptur z użyciem ciasta drożdżowego nie mogło zabraknąć pizzy, kapuśniaczków, a także słodkich wypieków, takich jak: ciasto z buraka, cynamonki, bułeczki z makiem. Po przygotowaniu zaplanowanych dań został jeszcze czas i składniki na improwizację, dzięki czemu powstały ciekawe słone wypieki.
Pizza, która wyszła wyśmienicie, była w dwóch odsłonach: z szynką oraz bez szynki. Każda bogata w sos pomidorowy oraz w dodatki, takie jak papryka, pieczarki, czy mozzarella.
Inną, również wytrawną potrawną, były kapuśniaczki, czyli zawinięty w cienką warstwę ciasta farsz z kiszonej kapusty i pieczarek. Takie wypieki nadają się na przekąskę, a także na przystawkę lub jako dodatek do barszczu czerwonego. Pozostałe przepisy były na słodko, a wśród nich nietypowe ciasto z buraka z dodatkiem karobu. Po upieczeniu smak buraka wcale nie był wyczuwalny, za to ciasto wyszło puszyste i wilgotne.

Uczestnicy przyrządzili także tzw. cynamonki, czyli zawijane słodkie bułeczki z dużą ilością cynamonu i z dodatkiem jabłka. Ich zapach przypomniał wszystkim, że zbliżają się święta ☺ Uczestnicy stworzyli także roladki makowe, czyli bułeczki drożdżowe z dodatkiem słodkiej masy makowej. Natomiast najbardziej wykwintnym ciastem okazał się orzechowiec -ciasto przełożone masą budyniową, pokryte orzechami wymieszanymi z miodem smakowało przepysznie.
Dzięki temu, że praca szła wszystkim bardzo sprawnie i wszystkie punkty programu zostały zrealizowane jeszcze przed zakończeniem warsztatów, został nam czas na improwizację. Każdy mógł stworzyć z drożdżowego ciasta wypiek wedle własnego pomysłu, np. warkocz, precel lub paluch. Wśród uczestników dało się zauważyć artystyczne talenty, co obrazuje zdjęcie napisu CELIAKIA z datą warsztatów, a nawet z logo naszego Stowarzyszenia – znakiem przekreślonego kłosa.

Na koniec, po przygotowywaniu dań i zrobieniu wspólnej fotografii, pozostało już tylko najprzyjemniejsze, czyli wspólna degustacja. Przy kawie i herbacie można było porozmawiać, wymieniając się doświadczeniami z bezglutenowego życia. Atmosfera była fantastyczna, wszyscy świetnie ze sobą współpracowali, pomagali sobie wzajemnie i wyszli z warsztatów zadowoleni i w dobrych humorach.

Aleksandra Chmielewska

Uczestnicy warsztatów otrzymali przepisy przygotowywanych potraw. Za pomoc przy organizacji warsztatów dziękuję Asi, a za ich przygotowanie od strony kulinarnej oraz prowadzenie dziękuję Magdzie i Eli. Dziękuję także Oli za relację i zdjęcia oraz drugiej Magdzie.
Małgorzata Jakubczyk

Od Zarządu: Bardzo dziękujemy Oddziałowi Wrocław, na czele z Gosią Jakubczyk, za zorganizowanie tak udanych warsztatów. Na pewno było pysznie 🙂