Warsztaty kulinarne Warszawa, 11 lutego – relacja i film

11 lutego 2012 odbyły się na SGGW w Warszawie kolejne warsztaty kulinarne zorganizowane przez nasze Stowarzyszenie. Tym razem przygotowaliśmy je dla osób, które od niedawna stosują dietę. Udział w warsztatach wzięło ponad 60 osób (dwie grupy). Po raz pierwszy nakręciliśmy także krótki film🙂

Program warsztatów był ambitny: pieczenie chleba bezglutenowego i degustacja upieczonych wcześniej bochenków, smażenie pączków oraz pieczenie mufinek i bułeczek z amarantusa. Wysłuchaliśmy także prezentacji wiceprezes Stowarzyszenia Grażyny Konińskiej dotyczącej problemów z dietą i nowych projektów prowadzonych przez naszą organizację oraz ciekawego wykładu pana Marka Kubary z firmy Ekoprodukt o zaletach amarantusa. Warto dodać, że firma Ekoprodukt ma licencję na używanie znaku przekreślonego kłosa na swoich amarantusowych produktach pod marką Amarello. Poniżej przedstawiamy podstawowy przepis na pyszne bułeczki amarantusowe, które piekliśmy na warsztatach oraz listę sklepów, w których mozna kupić produkty pod marką Amarello (lista jest niepełna, warto pytać w swoich sklepach ze zdrową żywnością). Jako dodatek specjalny załączamy film z warsztatów – zapraszamy do oglądania!

Po wspólnym przygotowaniu dań oddaliśmy się z przyjemnością degustacji wszystkich potraw przy kawie i herbacie. Było też wiele pytań i żywa dyskusja. Cieszymy się, że uczestnicy byli tak zainteresowani, chętnie włączali się do dyskusji i pomagali przy przyrządzaniu potraw.

Bardzo dziękujemy panu Markowi Kubarze z firmy Ekoprodukt za ciekawy wykład, aktywny udział w warsztatach (sam w eleganckim fartuchu przygotowywał mufinki i bułeczki z amarantusa) oraz próbki do degustacji. Dziękujemy również panu Jackowi Borasiowi z firmy Schär za bezglutenowe mąki do chleba i słodkich wypieków oraz piękne bombonierki dla uczestników.

Dziękujemy również  dr Ewie Lange za udostępnienie sali i pomoc przy organizacji warsztatów oraz dr Joannie Rachtan-Janickiej za cierpliwe odpowiadanie na pytania”technologiczne” dotyczące diety bezglutenowej (w drugiej grupie).

Szczególnie dziękujemy Grażynie (za przygotowanie merytoryczne warsztatów) oraz Paulinie i Magdzie z naszego Stowarzyszenia za pomoc w organizacji i podczas samych warsztatów – to one ofiarnie smażyły pączki;). Szczególne podziękowania należą się też Kasi M. za pomoc w recepcji i przygotowanie filmu z warsztatów.

Małgorzata Źródlak, Anna Marczewska

Pełnoziarniste bułeczki amarantusowe

Porcja dla 2 osób

  • 500 ml amarantusa ekspandowanego
  • 2 jajka
  • sól, pieprz do smaku

Całe jajka ubić z solą na puszystą masę, dodać amarantus i wymieszać, dodać pieprz do smaku. Dłonią zmoczoną w wodzie formować podłużne lub okrągłe bułeczki o grubości kilku centymetrów. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż się zrumienią (około 20 minut). Bułeczki można podawać z masłem, dżemem lub według indywidualnych upodobań. Dodając łyżeczkę oregano i 2-3 plasterki szynki pokrojonej w plasterki oraz garść pokrojonych oliwek i/lub suszonych pomidorów otrzymamy bułeczki o smaku pizzy. Warto poeksperymentować. Zachęcamy do umieszczenia efektu eksperymentów na naszej stronie kulinarnej www.kuchniabezglutenowa.pl

 

Lista niektórych sklepów, w których można kupić produkty amarantusowe Amarello (warto pytać w innych sklepach ze zdrową żywnością):

„Magnus” ul. K. Wielkiego 1 – Kraków
„E.T.A.” ul. Bujaka 12/94 – Kraków
„Wasz sklep” ul. Koszykowa 20 – Warszawa
„Rolnik ekologiczny” ul. Turecka 1 – Warszawa
„W zgodzie z naturą” ul. Morska 112/85 – Gdynia
„Eko sklep u Ani” ul. K. Janusza 45/47 Bursa 4 – Warszawa
„Sarby smaku” ul. Hoża 43/49 lok 4b -Warszawa
„Magiczny ogród” al. Racławickie 34 – Lublin
„Wi-Sa” ul. Sokola 7c – Kwidzyn
„Sklep Aga-Med.” ul. Chabrowa 22 -Jelcz Laskowice
„Sklep Aga-Med.” ul. Żeromskiego 1e – Oława
„Sklep Aga-Med.” ul. Rynek 24 – Oława