Warsztaty kulinarne w Krakowie – relacja

kr6Kiedyś wśród krakowskich celiaków przeprowadzono ankietę, czego im najbardziej brakuje na diecie bezglutenowej. Najwięcej głosów zdobył dobry chleb oraz… pizza. I stąd właśnie wziął się pomysł na warsztaty kulinarne, na których 25 stycznia 2014 roku zebrało się blisko 60 osób z Małopolski.
Najbardziej wyczekiwanym punktem programu było przygotowanie chleba na cztery różne sposoby, m.in. w maszynie do pieczenia oraz wyrabianego ręczne. Cztery różne przepisy, cztery sposoby – a potem cztery bochenki świeżego pachnącego chleba.Każdy z prezentujących podzielił się własnym, wielokrotnie sprawdzonym przepisem. O efekcie niech świadczy fakt, że z żadnego z nich szybko nie zostawał nawet okruszek.

kr5 kr3 kr8

Czas oczekiwania na moment, gdy kolejny pachnący chleb opuści piekarnik, umilały nam rozmowy, wymiana doświadczeń (jak to już na naszych spotkaniach bywa, nie tylko kulinarnych) oraz przygotowany wcześniej poczęstunek.kr2 kr1
Odbyły się również pokazy specjalne: Kasia przygotowała ciasto marchewkowe, Emilia dwie przepyszne pizze (szczególnie przywitane z entuzjazmem przez osoby, które nie kosztowały tego przysmaku, odkąd przeszły na dietę bezglutenową), a Rafał przyrządził amarantusowe muffinki na słono.

kr4 kr7
Na warsztatach pracowaliśmy na produktach firm Balviten i Schär, którym serdecznie dziękujemy za zawsze owocną współpracę.

Tekst: Łucja Jasińska
Zdjęcia: Wojtek Latawiec

Od Zarządu: Nasz Oddział Kraków udowodnił niedowiarkom, że bezglutenowi także mogą mieć pyszny chleb i pizzę. Dziękujemy Rafałowi, Łucjom, Emilii, Gosi, Kasi, Wojtkowi i całej Ekipie za kolejną super imprezę!