Warsztaty dla osób nowo zdiagnozowanych – relacja

29 stycznia 2017 r. w Warsztacie przy pl. Konstytucji 4 w Warszawie odbyło się kolejne spotkanie dla osób nowo zdiagnozowanych. Poza wiedzą teoretyczną dotyczącą stosowania diety bezglutenowej, uczestnicy spotkania otrzymali szereg wskazówek praktycznych dotyczących przeorganizowania domowej kuchni z glutenowej w bezglutenową. Dowiedzieli się także na co należy położyć szczególny nacisk w trakcie przygotowywania posiłku bezglutenowego oraz jak uniknąć najczęściej popełnianych błędów żywieniowych. Tę część wykładów prowadziła Grażyna Konińska – dietetyk pracujący w Punkcie Informacyjno-Konsultacyjnym Stowarzyszenia i wieloletni praktyk. Po przerwie i po słodkim bezglutenowym poczęstunku, kawie i herbacie, Małgorzata Źródlak zaprezentowała inne praktyczne informacje odnośnie bezglutenowych zakupów, bezpiecznych produktów oznaczonych symbolem Przekreślonego Kłosa i wszelkich form pomocy, jakie oferuje Stowarzyszenie osobom na diecie.

Po raz kolejny przekonaliśmy się, że tego typu spotkania są bardzo potrzebne i niosą dla osób z celiakią wymierne korzyści. Cieszymy się, że udało nam się odpowiedzieć na wiele pytań i rozwiać szereg wątpliwości, jakie pojawiają się na co dzień w życiu osoby na diecie bezglutenowej.

Dziękujemy firmie Putka za słodki poczęstunek, a uczestnikom za aktywny udział w spotkaniu.