Warszawa

Kontakt

Punkt Informacyjno-Konsultacyjny

Poniżej znajdują się informacje na temat działalności Stowarzyszenia w Warszawie i okolicach.

  • Warsztaty w szkole gastronomicznej w Warszawie 29.06.2017: Szkoląc różnego typu obiekty w ramach prowadzonego przez Stowarzyszenie programu MENU BEZ GLUTENU bardzo często spotykamy się z brakiem wiedzy wykwalifikowanych kucharzy na temat diety bezglutenowej. Dlatego mając możliwość przeszkolenia pod tym kątem przyszłych adeptów sztuki kulinarnej, robimy to bardzo chętnie. 24 maja przedstawicielki naszego Stowarzyszenia prowadzące program MENU BEZ GLUTENU, Grażyna Konińska i Paulina Sabak-Huzior, ...
  • Dr Alessio Fasano na konferencji ALAB Laboratoria 23.06.2017: 10 czerwca w Sound Garden Hotelu w Warszawie odbyła się konferencja pt. „Przepuszczalne jelita – problem interdyscyplinarny”. Gościem specjalnym konferencji był dr Alessio Fasano, światowej sławy specjalista w dziedzinie zaburzeń związanych ze spożywaniem glutenu. Dr Alessio Fasano jest gastroenterologiem, pediatrą, naukowcem oraz założycielem i dyrektorem Ośrodka Badań nad Celiakią przy Massachusetts General Hospital, a także autorem ...
  • XII Międzynarodowy Dzień Celiakii i Dzień Dziecka w Warszawie – relacja 09.06.2017: W tym roku częścią obchodów XII Międzynarodowego Dnia Celiakii był zorganizowany przez nas 3 czerwca w Warszawie piknik naukowy pt. „Dieta bezglutenowa dla małych i dużych”. Składał się on z dwóch równoległych imprez: konferencji dla dorosłych oraz Bezglutenowego Dnia Dziecka dla najmłodszych. W pikniku uczestniczyło około 380 osób, nie tylko z Warszawy i województwa mazowieckiego, ale także ...
  • Dzień Dziecka w Warszawie – moc atrakcji dla najmłodszych 17.05.2017: 3 czerwca 2017 podczas pikniku naukowego z okazji XII Międzynarodowego Dnia Celiakii nasze dzieci będą również świętować Dzień Dziecka. Oto co dla nich zaplanowaliśmy: interaktywne przedstawienie teatralne „Alicja w Krainie Czarów” występ iluzjonisty zabawy integracyjne – muzyczne i ruchowe pokaz kulinarny Weroniki Madejskiej: Jak zrobić pyszne smoothie i mus czekoladowy? malowania buziek konkursy z nagrodami pokaz i tworzenie kreacji balonowych warsztaty plastyczne „Filcowe ...
  • Przepuszczalne jelita – zapraszamy na konferencję 10.06.2017 11.05.2017: Laboratoria ALAB zapraszają 10 czerwca 2017 roku do hotelu SOUND GARDEN HOTEL w Warszawie przy ul. Żwirki i Wigury 18 na konferencję zatytułowaną „Przepuszczalne jelita – problem interdyscyplinarny”. Wykładowcy mówić będą o jednym z najbardziej dyskutowanych w ostatnim czasie problemów, ale pokażą go z punktu widzenia różnych specjalistów: gastroenterologa, alergologa, endokrynologa, psychiatry, dietetyka oraz immunologa. Gościem specjalnym i wykładowcą ...
  • XII Międzynarodowy Dzień Celiakii w Warszawie – 3 czerwca 2017 08.05.2017: Serdecznie zapraszamy wszystkich członków Stowarzyszenia na piknik naukowy pt. „Dieta bezglutenowa dla małych i dużych” z okazji XII Międzynarodowego Dnia Celiakii. Impreza odbędzie się 3 czerwca 2017 r. w Centrum Konferencyjnym Instytutu Bioinżynierii i Biocybernetyki PAN przy ul. Ks. Trojdena 4 w Warszawie. W planach są ciekawe wykłady, panele dyskusyjne, porady lekarzy i dietetyków, pomiary składu ciała, ...
  • Świąteczne wypieki w Warszawie – relacja z warsztatów 28.03.2017: Czy można przygotować tradycyjne dania wielkanocne w wersji bez glutenu? Podczas ostatnich warsztatów Stowarzyszenia w Warszawie udowodniliśmy, że tak. 25 marca w sali Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie odbyły się 2 tury warsztatów kulinarnych (poranna i popołudniowa) dla członków Stowarzyszenia. Wzięło w nich udział ponad 50 osób. Podzieleni na małe grupy przygotowaliśmy ...
  • Ile mierzy układ pokarmowy człowieka? Relacja z warsztatów 14.03.2017: Ostatnie sobotnie przedpołudnie, 11 marca, dzieci z naszego Stowarzyszenia spędziły w multimedialnym salonie popularno-naukowym koncernu farmaceutycznego Bayer w Warszawie. Poszukiwały odpowiedzi na pytanie, jak długi jest przewód pokarmowy człowieka i rozpoznawały całą drogę, jaką pokonuje jedzenie. Było budowanie z klocków złożonych i prostych struktur cukrów, uzupełnianie piramidy żywieniowej na kartach pracy, były obserwacje różnych części ...
  • Wielkanocne warsztaty kulinarne w Warszawie 13.03.2017: Uwaga – brak miejsc na warsztaty Pasztety, baby drożdżowe, mazurki i żurek zagoszczą już wkrótce na świątecznych stołach. O tym jak przygotować te wszystkie specjały w wersji bezglutenowej, dowiemy się podczas bezpłatnych warsztatów Stowarzyszenia, które odbędą się w sobotę 25 marca w Warszawie. Miejsce: Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, budynek nr 32 (zielony), ul. ...
  • Czy w żołądku mam cytrynę? Warsztaty dla dzieci w Warszawie 24.02.2017: Czy w żołądku mam cytrynę? Jak działa układ pokarmowy? Zapraszamy dzieci członków Stowarzyszenia w wieku 8-14 lat na wyprawę do wnętrza organizmu i obserwowanie z bliska flory bakteryjnej w układzie pokarmowym człowieka. Warsztaty odbędą się 11 marca o godzinie 10.45 w multimedialnym salonie popularnonaukowym Baylab firmy Bayer (Al. Jerozolimskie 158, w okolicach centrum handlowego Blue City). Zaangażowane będą ...
Zobacz wszystkie