Targi FOOD-to-GO po kaszubsku – to już 7 edycja!

Kaszubskie klimaty, bezglutenowe przysmaki i ponad 100 firm z branży gastronomicznej to tylko niektóre z elementów tegorocznych 7. Targów Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO. Impreza, która odbędzie się 8 i 9 lutego 2017  w gdańskim Centrum Wystawienniczo-Kongresowym AmberExpo, zapowiada się bardzo ciekawie. A nasze Stowarzyszenie po raz kolejny objęło to wydarzenie swoim patronatem.

Ubiegłe edycje Targów obfitowały nie tylko w prezentacje producentów i dystrybutorów sprzętów niezbędnych w każdym lokalu, ale także w spotkania z ekspertami i bogaty w swojej ofercie program towarzyszący.

Dla każdego coś miłego

Na Zwiedzających czekają dwie interesujące strefy – Bezglutenowa i Deserowych Inspiracji. Pierwsza z nich, objęta patronatem przez nasze Stowarzyszenie, zapowiada się bardzo ciekawie. Przedstawicielki Stowarzyszenia z Oddziału Pomorskiego w strefie Prezentacji i Warsztatów poprowadzą spotkanie pt.: „Bezglutenowy konsument”. Podczas Targów będzie można uzyskać porady i porozmawiać na temat diety bezglutenowej.

W strefie Deserowych Inspiracji producenci i dostawcy kawy, herbaty, czekolady, dodatków oraz wyposażenia kawiarni, cukierni i lodziarni spotkają się z fanami deserów i słodyczy. Słodkie receptury i tajniki kuchni rokrocznie przyciągają tłumy miłośników.

Kaszubskie przysmaki… i nie tylko!

Wśród gości specjalnych lutowego wydarzenia znalazł się m.in. Tomasz Fierke – znany szerszej publiczności jako „Kucharz z Kaszub”. Na swoim kanale w popularnym serwisie YouTube prezentuje tradycyjne potrawy kuchni tego wyjątkowego regionu – pełnego smaków i niepowtarzalnych dań. Niektóre z nich Tomasz serwuje w nieco unowocześnionej formie. Specjalnie dla wszystkich obecnych na Targach przyrządzi potrawkę z kurczaka, czyli kaszubskie FRÉKASË.
Wyjątkowe przysmaki zaprezentują też Jola Słoma i Mirek Trymbulak, autorzy książek kucharskich oraz serii programów kulinarnych emitowanych na antenie Kuchni+, znani z telewizyjnego show Atelier Smaku. Z wielką pasją i typową dla artystów, projektantów mody, kreatywnością promują kuchnię wegańską i bezglutenową. Ich wystąpienie będzie nie lada gratką nie tylko dla osób praktykujących kuchnię bezglutenową i bezmięsną, ale również dla mięsożerców, którzy tym razem będą mieli okazję odkryć zupełnie nowe smaki.

Kolejną gwiazdą FOOD-to-GO będzie finalistka telewizyjnego show Master Chef – Klaudia Budny. Ta mistrzyni gotowania, trenerka kulinarna i szkoleniowiec, porzuciła księgowość by swoją pasją do gotowania zarażać innych. Ma bogate doświadczenie, którym chętnie dzieli się z innymi – na Targach przygotuje m.in. deser panna cotta z solonego karmelu z wanilią podaną z emulsją z pomarańczy na bazie likieru, z bezikami z pikantnym pudrem pomarańczowym oraz filetem z pomarańczy.
O doznania kulinarne Zwiedzających i kaszubski klimat zadba również Marta Truskolawska-Plichcińska – Mistrzyni Cukiernictwa. Na co dzień odpowiada za wprowadzanie nowych wyrobów w rodzinnej cukierni „u Lecha” w Łapach oraz kieruje działem dekoracji. Specjalizuje się w zdobnictwie cukierniczym, szczególnie przy wykorzystaniu masy cukrowej. W czasie Targów przygotuje wielkanocne dekoracje inspirowane Kaszubami – jedyne w swoim rodzaju ozdoby, które każdy może z powodzeniem powtórzyć we własnym domu.

Zachęcamy do rejestracji ONLINE, która pozwala na bezpłatny wstęp na Targi FOOD-to-GO.
Targi Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO odbędą się  8-9 lutego 2017 w AmberExpo w Gdańsku.
www.foodtogo.pl