Świąteczne wypieki w Warszawie – relacja z warsztatów

Czy można przygotować tradycyjne dania wielkanocne w wersji bez glutenu? Podczas ostatnich warsztatów Stowarzyszenia w Warszawie udowodniliśmy, że tak.

25 marca w sali Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie odbyły się 2 tury warsztatów kulinarnych (poranna i popołudniowa) dla członków Stowarzyszenia. Wzięło w nich udział ponad 50 osób.
Podzieleni na małe grupy przygotowaliśmy wspólnie kilka wersji drożdżowej baby, mazurka (na spodzie z kokosa, orzechów włoskich i migdałów), żurku (na zakwasie ryżowym i chlebie) i pasztetu (wegetariański i mięsny). Wszystkie ręce zajęte były obieraniem warzyw, szatkowaniem, ucieraniem ciast. Wspólne gotowanie było także świetną okazją do rozmów o naszych codziennych doświadczeniach z bezglutenowego życia, o przepisach, diagnostyce, wakacyjnych wyjazdach, o ulubionych bezglutenowych produktach.

 
Pod koniec każdej z tury warsztatów odbyła się wspólna degustacja. Nie sposób było wyjść z warsztatów głodnym. Okazało się, że wykonanie żurku na zakwasie wcale nie jest trudne, a bezglutenowe ciasto drożdżowe jest równie łatwe w przygotowaniu jak to tradycyjne, pszenne. Kto był ten wie, jak cudownie pachniało ciasto drożdżowe chwilę po wyjęciu z piekarnika. Wszystkie specjały znikały w mgnieniu oka. Swoich amatorów znalazły nawet pyszne okruszki z ciasta drożdżowego :).

Dziękujemy serdecznie wszystkim uczestnikom warsztatów za wspólne wielkanocne gotowanie, za miłą rodzinną atmosferę i wszystkie ciepłe słowa, jakie usłyszeliśmy jako organizatorzy.
Dziękujemy Pani dr hab. Ewie Lange za udostępnienie nam sali na warsztaty. Dziękujemy wolontariuszom za pomoc w organizacji warsztatów: Beacie, Grzegorzowi (także za zdjęcia), Beacie oraz Danusi, a także studentom i doktorantce Pani Wioletcie z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.
Dziękujemy firmom, które przekazały nam swoje bezglutenowe produkty do wykorzystania podczas warsztatów:

  • Firmie Nik-Pol sp. z o.o. za kiełbasę białą z szynki,
  • Firmie Nowicki Naturalnie Jacek Nowicki za kiełbasę białą parzoną,
  • Firmie Drobimex sp. z o.o. za kiełbasę białą luksusową,
  • Firmie Schär za chleb Landbrot oraz
  • Firmie Helio za masy krówkowe.

Do zobaczenia na kolejnych warsztatach!