Sprawozdanie z działalności Stowarzyszenia 01.01.2012 – 30.06.2012

Zaczynaliśmy działać kilka lat temu zupełnie od zera, Stowarzyszenie założyliśmy w piętnaście osób, natomiast 30 stycznia 2012 roku liczba naszych członków przekroczyła 1000 (obecnie prawie 1300). Od początku nasze Stowarzyszenie, mimo rejestracji w Warszawie,  ma zasięg ogólnopolski. Teraz nadszedł czas na bardziej formalne struktury – właśnie powstał Oddział Pomorski Stowarzyszenia.

Na mapie, którą przedstawiamy w nowej odsłonie strony można zobaczyć ile osób ze Stowarzyszenia mieszka w poszczególnych województwach (nie zaznaczaliśmy członków, którzy mieszkają za granicą).

Nasz cel – zmienić Polskę z kraju, w którym jeszcze kilka lat temu na temat celiakii prawie nikt nic nie wiedział i niestety poza działalnością paru małych lokalnych organizacji, niewiele się działo, w państwo przyjazne bezglutenowcom, tak jak jest w Europie. Robimy to krok po kroku, nie bez trudności, w bardzo wielu dziedzinach. Cieszymy się z kolejnych sukcesów i nowych fantastycznych osób przyłączających się do naszego wspólnego dzieła. Dziękujemy za zaufanie i wielkie wsparcie wszystkich życzliwych osób.

Poniżej zamieszczamy krótki raport z pierwszego półrocza 2012. Opisujemy w nim nasze główne programy, ale nie jest to oczywiście wszystko czym się zajmujemy. Prowadzimy też sporo innych wielokierunkowych działań, przygotowujemy nowe projekty, spotykamy się z wieloma osobami, instytucjami i firmami (np. zainteresowanymi produkcją żywności bezglutenowej). Interweniujemy, gdy istnieje zagrożenie, że produkty opisane jako bezglutenowe zawierają gluten, korespondujemy z urzędami itp. itd. Nie da się wszystkiego opisać – stąd tylko główne zadania.

Punkt Informacyjno-Konsultacyjny

Ciągle udzielamy porad –  codziennie przynajmniej kilku: telefonicznie, mailowo lub podczas konsultacji na miejscu. PIK jest też naszym „centrum dowodzenia” całym Stowarzyszeniem i miejscem wielu spotkań.

Działalność wydawnicza

W kwietniu przygotowaliśmy i wydrukowaliśmy ulotkę ABC diety bezglutenowej, którą otrzymują lekarze dla swoich pacjentów i osoby zapisujące się do Stowarzyszenia. Przygotowaliśmy także dodruk naszego poradnika „Celiakia i dieta bezglutenowa”.

Obecnie trwają prace nad numerem czwartym naszego czasopisma „Bez glutenu”. Druk – jesień 2012. Czasopismo otrzymają bezpłatnie wszyscy członkowie Stowarzyszenia.

Badamy produkty

W marcu przeprowadziliśmy kolejną, piątą turę BADAŃ KONSUMENCKICH PRODUKTÓW na zawartość glutenu. Zostały przebadane głównie przyprawy i produkty firm specjalistycznych. Wyniki wszystkich badań można przejrzeć tutaj.

VII Międzynarodowy Dzień Celiakii (MDC)

VII MDC już za nami. Odbyły się konferencje poświęcone celiakii i diecie bezglutenowej w Krakowie, Katowicach i Łodzi i jak zwykle główna konferencja (i jednocześnie Walne Stowarzyszenia) w Warszawie. Dodatkowo podczas konferencji w Warszawie można było bezpłatnie przebadać swoją rodzinę pod kątem celiakii (projekt Centrum Zdrowia Dziecka, badanie przeciwciał i genetyczne).

Imprezy stowarzyszeniowe

Wiosną 2012 odbyło się ich naprawdę dużo – zorganizowaliśmy warsztaty kulinarne w Warszawie (dla początkujących i zaawansowanych, 3 grupy, udział wzięło ponad 90 osób), Łodzi i Szczecinie. Spotkania, pikniki i dni dziecka odbyły się w wielu miastach – m.in. w Białymstoku, Gdyni, Krakowie, Nowym Sączu, Sosnowcu, Szczecinie, Warszawie i Wrocławiu.

O wszystkich imprezach piszemy w zakładce „Miasta, w których działamy” z podziałem na poszczególne miejscowości.

Cieszymy się, że pojawiły się w Stowarzyszeniu aktywne osoby. Witamy dziewczyny ze Śląska: Justynę i Iwonę oraz Anię z Nowego Sącza. Serdecznie zapraszamy też chętnych do działania w swoich miastach, pomożemy w zorganizowaniu spotkania i dalszych działaniach.

Konferencje naukowe

24 marca wzięliśmy udział w trzeciej konferencji Naukowo-Szkoleniowej „Problemy Żywieniowe Dzieci – Spojrzenie Lekarza i Dietetyka” w Krakowie.

13-14 kwietnia mieliśmy swój stolik w Warszawie na Gastro Update. W tej konferencji udział wzięło ponad 700 lekarzy gastroenterologów z całej Polski. Większość z nich już z nami współpracuje, tym i nowym osobom przekazaliśmy kolejne poradniki „Celiakia i dieta bezglutenowa” dla ich pacjentów.

19 kwietnia 2012 byliśmy obecni na posiedzeniu oddziału warszawskiego Polskiego Towarzystwa Gastroenterologicznego gdzie głównym tematem była celiakia i nowe wytyczne jej diagnozowania.

17-19 maja wzięliśmy udział w VII Ogólnopolskim Zjeździe Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci w Centrum Konferencyjnym Ossa koło Rawy Mazowieckiej.  Jak zwykle nasze materiały cieszyły się dużym zainteresowaniem lekarzy.

Zaprezentowaliśmy nasze stanowisko (czyli polskich pacjentów) w sprawie nowych wytycznych ESPGHAN podczas obrad Sekcji Celiakalnej Towarzystwa.

MENU BEZ GLUTENU

Obecnie w programie bierze udział już 40 restauracji. Zapraszamy na: www.menubezglutenu.pl, gdzie zamieściliśmy ich wyszukiwarkę. To bardzo ciężka, ale wspaniale owocująca praca. Z okazji EURO 2012 linki do MENU zamieściły na swoich stronach organizacje celiaków zrzeszone w AOECS, a my z satysfakcją oglądaliśmy jak wielu kibiców z całej Europy sprawdza na naszej stronie gdzie w Polsce mogą zjeść bezglutenowo. Jeszcze kilka lat temu bezglutenowcy uznaliby to za nierealne marzenie 😉

Portal www.kuchniabezglutenowa.pl

Zima rozstrzygnęliśmy 2 edycję konkursu fotograficznego FOTO KULINARIA  „Zimowe Smaki”, zorganizowaliśmy także 3 edycję – „Wiosna na talerzu”. Zapraszamy serdecznie do umieszczania swoich ulubionych przepisów na stronie i korzystania z doświadczeń innych.

Wykaz produktów bezglutenowych

Przeprowadziliśmy aktualizację wykazu dodając wiele nowych produktów opisanych jako bezglutenowe dwukrotnie – 3 kwietnia i 2 lipca.

Licencjonowanie znaku przekreślonego kłosa

Kilka firm w tym czasie odnowiło licencje – doszły nowe bezglutenowe produkty. O wszystkich piszemy w wykazie oraz na stronie www.przekreslonyklos.pl

Bezglutenowy wypoczynek

Przygotowaliśmy kolonie dla dzieci na diecie bezglutenowej w Karwi.

Na naszej stronie zamieszczamy także sukcesywnie (po wcześniejszej weryfikacji) ośrodki agroturystyczne, pensjonaty i hotele w kraju i za granicą, które oferują swoim klientom bezglutenowe wyżywienie. Prosimy o zgłaszanie nam swoich sprawdzonych miejsc, niech służą innym.

Newsletter Stowarzyszenia

Zapisy na naszej stronie www.celiakia.pl . Informujemy o nowościach na rynku, restauracjach przystępujących do programu „MENU BEZ GLUTENU”, naszych spotkaniach i innych ciekawych wydarzeniach związanych z celiakią i dietą bezglutenową. Po wakacjach newsletter będzie się ukazywał z większą regularnością.

Plany na jesień

W październiku zamierzamy wydrukować kolejny numer czasopisma „Bez glutenu”, który bezpłatnie wyślemy naszym członkom. Odbędą się również kolejne spotkania i warsztaty kulinarne w całej Polsce. W planach mamy też przynajmniej dwie duże konferencje w miastach, w których działamy  oraz drugą edycję konferencji szkoleniowej dla dietetyków. Tuż po wakacjach zlecimy również kolejną turę badań produktów na zawartość glutenu.

Zapraszamy do zapisywania się do Stowarzyszenia wszystkie osoby, które chcą być na bieżąco w polskim świecie gluten-free, otrzymywać nasze materiały i korzystać z warsztatów, konferencji, spotkań, wyjazdów!

Anna Marczewska, Małgorzata Źródlak