Skarby Sopotu – z glutenem?

Na polskim rynku pojawiły się puszki rybne o nazwie Szprot w sosie pomidorowym firmy PR ŁOSOŚ marka Skarby Sopotu. Na etykiecie znajduje się znak graficzny wymyślony przez producenta symbolizujący żywność bezglutenową z napisem dookoła „produkt bezglutenowy”. Natomiast na tej samej etykiecie pod składem pojawia się zdanie:
„Alergeny występujące w zakładzie: ryba, gorczyca, seler, mleko, soja, gluten.”
rsz_śledzie
Kompletnie nie wiadomo więc, czy można jeść taki produkt, czy nie. Nasz przedstawiciel z Krakowa, Rafał Jasiński, zwrócił się w imieniu Stowarzyszenia do Inspekcji Handlowej z prośbą o interwencję.
Dostał bardzo ciekawą odpowiedź – link.  Rybki mają 20 ppm ± 4 ppm czyli są dokładnie na granicy definicji produktu bezglutenowego – być może też stąd wahanie producenta widoczne na etykiecie?…

Co o takim produkcie ma myśleć konsument? Dziwi nas odpowiedź Inspekcji Handlowej i odmowa wszczęcia dalszych działań.
Oznakowanie, że produkt jest bezglutenowy i jednocześnie ostrzeżenie producenta przed glutenem na etykiecie naszym zdaniem nie jest spójne.
Prawo żywnościowe obowiązujące w naszym kraju ma na celu ochronę konsumentów (Codex Alimentarius, Rozporządzenie 178/2002, ustawa z 25 lipca 2006r o bezpieczeństwie żywności i żywienia), a zastosowane przez producenta oznaczenie wprowadza konsumenta w błąd.
Druga sprawa – ilość glutenu w produkcie bezglutenowym nie powinna przekraczać 20 ppm (Rozporządzenie 828/2014). W przypadku tego szprota konsument nie wie czy glutenu nie jest przypadkiem 24 ppm. Mamy przecież wynik badania –  20 ppm ± 4 ppm. Co jeśli okaże się, że glutenu jest jednak ponad 20? A jeśli kolejna partia produktu będzie dużo powyżej tej granicy?
Według nas Wojewódzki Inspektor Inspekcji Handlowej powinien poprosić firmę o przedstawienie działań korygujących, mających na celu wykluczenie (nawet z błędem pomiarowym) glutenu z produkty tak, aby był on na pewno bezpieczny dla osób na diecie bezglutenowej. Konieczna jest także zmiana opisu na etykiecie.

W tej sytuacji zwróciliśmy się z pismami do WIIH, GIS oraz UOKiK z prośbą w dniu 14.07.2016 o interwencję, a konsumentów bezglutenowych zachęcamy do ostrożności w zakupach i wybierania produktów z licencjonowanym znakiem Przekreślonego Kłosa, które na pewno są bezglutenowe….

Zarząd Stowarzyszenia