Relacja ze świątecznego spotkania w Radomiu 19.02.2016r.

radomwielk3W radomskiej restauracji MammaLeo odbyło się kolejne spotkanie bezglutenowców z regionu radomskiego. Przedstawiamy relację organizatorki spotkania, Joasi Struzik: „Tym razem motywem przewodnim spotkania był mazurek wielkanocny, zrobiony m. in.  z mąki ryżowej i bakalii niezawierających glutenu. Uczestnicy z wielkim zaangażowaniem zakasali rękawy do pracy, także ci najmłodsi. Uczestnicy wspominali, że jest to ich pierwszy mazurek od momentu przejścia na dietę. radomwielk2Z niecierpliwością oczekiwaliśmy na wypiek, radomwielka przy okazji wymieniliśmy się doświadczeniami i przepisami wielkanocnymi, m. in. na zakwas do bezglutenowego barszczu białego. Kiedy mazurek został wyjęty z pieca jego zapach roznosił się po całej restauracji, a gdy wystygł, dokonaliśmy na nim ostatnich szlifów dekorując go bakaliami. Podczas degustacji narodził się pomysł na kolejne spotkanie już wkrótce. Mazurek wykonany podczas warsztatów jest na tyle prosty w przygotowaniu, że zapewne zagości na wielu radomskich bezglutenowych stołach.

Bezglutenowcy z regionu radomskiego życzą Zarządowi i członkom Stowarzyszenia zdrowej, spokojnej, ciepłej i bezglutenowej Wielkanocy.

Joanna Struzik – Oddział Radom”

Od Zarządu:

Droga Asiu, serdecznie dziękujemy za zorganizowanie spotkania i także życzymy wesołych Świąt.