Relacja ze spotkania w Radomiu

wyklad1„Radomski Oddział Stowarzyszenia jest już po spotkaniu z dietetykiem, na którym p. Dorota Czpak przedstawiła wykład pod hasłem: „Dieta bezglutenowa – kiedy, jak i dlaczego”?. Pani Dorota rozpoczęła spotkanie opisując czym jest gluten i jakie ma właściwości, jaki ma wpływ na organizm, odróżniając czym jest celiakia, nadwrażliwość na gluten i alergia na gluten. Przeszła następnie do kwestii kto powinien przejść na dietę bezglutenową i jak wygląda diagnostyka celiakii oraz przedstawiła produkty dozwolone i niedozwolone w diecie bezglutenowej. Opowiedziała także jak powinna wyglądać kuchnia każdego bezglutenowca, jak sobie w niej zorganizować pracę. Wspomniała również o stronie naszego Stowarzyszenia jako skarbnicy wiedzy na temat wykazu produktów bezglutenowych. Na koniec poradziła nam jak sobie radzić z dietą bezglutenową podczas wyjazdów, opowiadając również o programie Menu bez glutenu.wyklad2
Większość uczestników spotkania to osoby, które pierwszy raz były z nami. Po wykładzie był czas na zadawanie pytań, a tych było wiele. Każdy z uczestników spotkania mógł skorzystać z bezpłatnych materiałów Stowarzyszenia i zapisać się do naszego grona.
Dzięki uprzejmości firmy Glutenex przy kawie mogliśmy skosztować nowych smaków ich ciastek.
Radomski oddział  Stowarzyszenia chciałby serdecznie podziękować Pani mgr inż. Dorocie Czpak za bardzo ciekawy wykład, fachowość i otwartość na nasz bezglutenowy świat. Chcielibyśmy również podziękować właścicielom restauracji rodzinnej MammaLeo  w Radomiu za otwartość na nasze Stowarzyszenie i za to, że zawsze możemy na Was liczyć.

Joanna Struzik”

Od Zarządu:
 
Serdecznie dziękujemy Radomskiemu Oddziałowi Stowarzyszenia na zorganizowanie miłego spotkania.