Relacja ze spotkania w Poznaniu

30 marca 2017 r. w Centrum Bukowska w Poznaniu odbyło się spotkanie dla osób nowo zdiagnozowanych.

Podczas spotkania przedstawiciele Stowarzyszenia zaprezentowali czym zajmuje się nasza organizacja, jak wygląda praca oddziału poznańskiego. Następnie dr Iga Rybicka z zespołem z Uniwersytetu Ekonomicznego omówiła i przeprowadziła badanie konsumenckie dotyczące smaku bezglutenowych chlebów. Uczestnicy spotkania spróbowali czterech typów chleba, a następnie anonimowo wyrazili opinię na ich temat. Swój wykład miała również dietetyk Agnieszka Pompecka, która opowiedziała przybyłym jak sobie radzić z dietą, czego unikać, jakie mamy dostępne produkty, pokazała także te mniej znane. Przedstawiła także przykładowe przepisy, które można wykorzystać. Podczas dyskusji podkreślano, aby kupować produkty z certyfikowanym symbolem Przekreślonego Kłosa, rozmawiano o  tym, gdzie można takie produkty kupić i gdzie w Poznaniu bezpiecznie zjeść poza domem. Padały różne pytania, m.in. jakie kasze wybierać, jak poradzić sobie z dietą dziecka, które ma wiele nietolerancji pokarmowych, na co zwracać uwagę czytając etykiety.

Bardzo serdecznie dziękujemy Paniom dr Idze Rybickiej za poświęcony czas i przeprowadzenie badania oraz Agnieszce Pompeckiej za bogaty wykład o diecie bezglutenowej. Dziękujemy także wszystkim przybyłym uczestnikom za aktywny udział w spotkaniu, a Centrum Bukowskiej za udostępnienie miejsca oraz wszelką pomoc w organizowaniu spotkania. Mamy nadzieję, że okazało się ciekawe i pomogło rozwiać wiele wątpliwości osób będących od niedawna na diecie bezglutenowej. My przekonaliśmy się, że warto organizować takie spotkania.

  

Oddział Poznań Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Bartek Drozd i Rafał Kapciński