Relacja ze spotkania w Lublinie

lublin2016stycz3 W sobotę, 06.02.2016 po raz kolejny lubelscy celiacy i osoby nalublin2016stycz1 diecie bezglutenowej mieli okazję spotkać się oraz wymienić doświadczeniami. Jak zawsze gościnnie przyjęła nas restauracja Frascati Inaczej należąca do programu „Menu bez glutenu” udostępniając nam jedną ze swoich sal na całe popołudnie.
W pierwszej części spotkania wysłuchaliśmy wykładu Pani dietetyk Pauliny Majkutewicz, lublin2016stycz2która poruszyła wiele interesujących nas zagadnień, m.in.: związanych ze zdrowym odżywianiem przy wyeliminowaniu glutenu, występowaniu innych alergii i nietolerancji pokarmowych oraz radziła co zrobić, gdy wyeliminowanie zbóż zawierających gluten nie wystarcza do odzyskania zdrowia. Po wykładzie Pani Majkutewicz udzielała indywidualnych konsultacji oraz odpowiadała na liczne pytania przybyłych osób.
Po zakończeniu merytorycznej części spotkania mieliśmy okazję porozmawiać oraz rozstrzygnąć konkurs na najlepszy produkt bezglutenowy przygotowany przez uczestników naszego spotkania. Wszystkie osoby biorące udział w konkursie postawiły na słodkie wypieki,lublin2016stycz5 także wybór najlepszego produktu był bardzo trudny. Aby każdy czuł się bezpiecznie, autorzy przygotowali listę potencjalnych alergenów znajdujących się w ich wypiekach. Wszystkie przyniesione słodkości zniknęły ze stołów lublin2016stycz4bardzo szybko, a autorzy otrzymali liczne komplementy. Nagrodą podzieliły się dwie osoby, autorka ciasteczek ryżowych otrzymała książkę „Święta bez pszenicy” M. Szloser i W. Gąsiorowskej, natomiast autorka jabłecznika otrzymała voucher na bezglutenowy deser z kawą dla dwóch osób w restauracji Frascati Inaczej.

Chciałabym podziękować wszystkim osobom, które włożyły swój trud i wysiłek w przygotowanie dla nas bezglutenowych wypieków.

Od Zarządu:

A my Pani Doroto dziękujemy bardzo za poświęcony czas na organizację spotkania, cieszymy się, że dzięki Pani po raz kolejny lubelscy celiacy mogli się spotkać. Dziękujemy również Pani dietetyk Paulinie Majkutewicz, która także jest członkiem Stowarzyszenia za wykład dotyczący diety bezglutenowej oraz udzielanie konsultacji po spotkaniu. Ogromnie dziękujemy za poświęcenie prywatnego czasu dla dobra lubelskich bezglutenowców.