Relacja z warsztatów z okazji Dnia Dziecka w Warszawie

DzDz1Z okazji Dnia Dziecka 20 czerwca 2015 roku w Warszawie odbyły się warsztaty kulinarne dla dzieci na diecie bezglutenowej w pięknych i profesjonalnych wnętrzach Akademii Kulinarnej Whirlpool. Tematem warsztatów była kuchnia włoska, oczywiście w wydaniu bezglutenowym. Wolontariusze CITI w formie zabawowej przybliżyli dzieciom tajniki włoskiej kuchni oraz ciekawostki o Włoszech. Dzieci podzielone na grupy rozwiązywały rebusy, quizy, układały puzzle z Włoch, poznały również różne rodzaje włoskich makaronów (a jest ich baaardzo dużo!). Następnie, pod kierunkiem mistrzów kuchni z Akademii Kulinarnej Whirlpool, dzieci szkoliły swoje umiejętności kulinarne i wyczarowały pyszne włoskie potrawy, a były to: tagiatelle carbonara, focaccia z oliwkami i cebulą oraz beza z polewą truskawkową. Dzieci ubrane w fartuszki i kucharskie czapki czuły się jak prawdziwi kucharze. Wbrew nazwom dziecięcych grup (Przypalona Pizza, Szalone Pesto i Zakręcone Spaghetti) wszystkie potrawy się udały i były niezwykle pyszne. Prawdziwym przebojem była beza z truskawkami i miętą, która zapewne będzie nam się śniła po nocach :). Pani Kasiu i Panie Kamilu – dziękujemy pięknie! Już teraz wiemy jak kroić cebulę, aby się nie popłakać i jak zrobić prawdziwie włoskie carbonara. Na zakończenie warsztatów dzieci otrzymały miłe podarunki. Było bezglutenowo, włosko i bardzo apetycznie! Grazie!

DzDz5 DzDz4 DzDz3

Serdecznie dziękujemy Akademii Kulinarnej Whirlpool za udostępnienie Akademii na warsztaty oraz Firmie PPH TEDMAR MARIA PILEWICZ za wyhaftowanie na fartuszkach logo Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Warsztaty zostały zorganizowane przez wolontariuszy z CITI w ramach X Obchodów Światowego Dnia Citi dla Społeczności.

Anna Jóźwiak

Od Zarządu Stowarzyszenia: A my bardzo dziękujemy Ani Jóźwiak, która była duszą całego przedsięwzięcia 🙂

DzDz2 DzDz7 DzDz6