Relacja z warsztatów w Zgorzelcu

Warsztaty kulinarne, które odbyły się 30 czerwca 2017 roku były pierwszym spotkaniem kulinarnym osób ze Zgorzelca, którym przyszło na co dzień zmagać się z problemem diety bezglutenowej. Obecne były osoby, które same są na diecie i te, które przygotowują posiłki dla bliskiego bezglutenowca. Pod czujnym okiem prowadzącej warsztaty, Pani Dietetyk Izabeli Potrzebowskiej-Kniaziuk, uczestnicy przygotowywali potrawy, które były bardzo proste i szybkie w wykonaniu, a jak się potem okazało także bardzo smaczne. W menu przeważały warzywa, w różnej postaci. Zrobiliśmy muffiny warzywno-jajeczne, wrapy warzywne z kabanosami, puree z kalafiora, surówkę z ogórka i awokado, schab duszony z warzywami oraz przepyszny deser – budyń z dyni. Nie zabrakło też czegoś z pieczywa, czyli były szybkie kromeczki gryczane. Z przygotowywaniem potraw uporaliśmy się w 1,5 godziny i zasiedliśmy do stołu, aby przy jedzeniu porozmawiać o sprawach wynikających z bycia bezglutenowcem. Efektem naszego spotkania jest pomysł na kolejne wyzwanie kulinarne, które planujemy zorganizować po wakacjach.

Wszystkim, którzy przyczynili się do organizacji warsztatów serdecznie dziękuję: Panu Burmistrzowi za udostępnienie pomieszczeń w Miejskim Klubie Seniora, Pani Weronice Nolbert za pomoc w przygotowaniu warsztatów oraz Pani Izie Potrzebowskiej- Kniaziuk za ich profesjonalne przeprowadzenie.

Dorota Szczepańska