Relacja z warsztatów w Katowicach

celiakia12W środę 9 listopada 2016 r. Katowice zapachniały wykwintną kuchnią bezglutenową. Już po raz czwarty mogliśmy skorzystać z gościnności  Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej, która użyczyła nam swojej fantastycznie wyposażonej kuchni szkoleniowej.
Tym razem to przyjazne miejsce stało się polem niezwykłych eksperymentów kulinarnych. Pod okiem Justyny Bajgrowicz-Biegun i Agnieszki Michalskiej przygotowaliśmy prawdziwą ucztę z okazjiceliakia10 dziesięciolecia Stowarzyszenia. Tematem przewodnim były zboża Inków: amarantus, komosa ryżowa i teff. Na przekąskę specjały upieczone z mąki teff – aromatyczna pizza ze świeżymi warzywami, naleśniki na słono ze szpinakiem i na słodko z kremem z batatów i mascarpone. Danie główne – z pozoru banalne hamburgery. Ale bezglutenowy katowicki hamburger to pachnący kminem kotlecik z trójkolorowej komosy ryżowej, serwowany z sosami i warzywami w chrupiącej, świeżo upieczonej bułeczce. Pychota! Na deser ciasteczka z batatów w czekoladowej polewie, czekoladowe trufle na patyczkach i, jak przystało na jubileuszowe przyjęcie, TORT. Tort zwany „Leśnym mchem” był naprawdę zielony, puszysty i pachnący.
Było tak pysznie, że aż… przyjechała telewizja! Goście z katowickiej „Trójki” mieli nie lada dylemat – ucztować czy pracować? Ostatecznie udało się pogodzić interesy. W wieczornych Aktualnościach można było obejrzeć relację z warsztatów, a ekipa telewizyjna miała możliwość pokosztowania unikatowych, bezglutenowych smakołyków.
Dziękujemy za ucztę, Stowarzyszeniu życzymy 100 lat i czekamy na następne wyzwania kulinarne.

celiakia1 celiakia2 celiakia3 celiakia4 celiakia6 celiakia7 celiakia8 celiakia9 celiakia11 celiakia13 celiakia14 celiakia15

Od Zarządu:

Ogromnie dziękujemy oddziałowi Śląsk za owocną działalność oraz za życzenia urodzinowe.