Relacja z warsztatów dla uczniów klasy hotelarskiej z 30.03.2016r.

kielce warsztaty dla uczniów szkoły hotelarskiejW dniu 30.03.2016 w Zespole Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego w Kielcach, zostały przeprowadzone warsztaty dla uczniów klasy hotelarskiej. Celem spotkania było zapoznanie uczniów z obsługą klienta na diecie bezglutenowej. Warsztaty będą miały charakter cykliczny. W pierwszej części spotkania zostały przedstawione podstawowe zasady diety bezglutenowej. Uczestnicy poznali źródła glutenu oraz nauczyli się czytać etykiety produktów spożywczych z ukierunkowaniem na wyszukiwanie tego niedozwolonego składnika. Dla niektórych uczniów było to pierwsze zetknięcie się z zagadnieniem tej  diety, toteż pojawiło się wiele pytań i wątpliwości. Druga część spotkania miała charakter praktyczny. Uczniowie poznali zasady obsługi klienta bezglutenowego. Oprócz tego upieczone zostały ciasteczka gryczane, dzięki czemu uczestnicy mogli poznać smak bezglutenowych wypieków.