Relacja z bezglutenowych warsztatów w Lublinie 9.04.2016r.

warsztaty lublin4„9 kwietnia 2016 osoby na diecie bezglutenowej miały okazję spotkać się w Lublinie przy kromce domowego bezglutenowego pieczywa i porozmawiać o swoich doświadczeniach na diecie. Pani Monika Więckowska, prowadząca warsztaty oraz członkini Stowarzyszenia przygotowała dla nas wcześniej w domu swoje popisowe chleby: z mieszanych mąk bezglutenowych na zakwasie oraz z mąki białej gryczanej z drożdżami. Między jednym kęsem chleba a drugim, przygotowywaliśmy smakowite pasty, które od razu wykorzystywaliśmy do zrobienia kanapek. Przygotowaliśmy smalec wegański z oleju kokosowego, guacamole z awokado, pastę z czarnej fasoli, hummus, pastę ze słonecznikiem i suszonymi pomidorami oraz pastę z dynią. Szczęśliwcy mieli okazję spróbować słodkich racuszków z jabłkami, które dzięki naszym małym pomocnikom znikały w błyskawicznym tempie. Pani Monika pokazała nam również jak poprawnie przygotować zaczyn na chleb oraz jaką konsystencję powinno mieć ciasto przed wyrośnięciem. Niestety ze względu na czas wyrastania ciasta (od 8 do 12 godzin) nie mogliśmy upiec chleba na spotkaniu, ale nic się nie mogło zmarnować. Przygotowane ciasto podzieliliśmy na zaczyny i każdy chętny mógł zabrać do domu zakwas na swój własny chleb. Przy okazji rozmów o naszym codziennym chlebie mogliśmy spróbować kefiru wodnego z alg japońskich – naturalnego prebiotyku m.in. dla osób, które nie mogą spożywać nabiału oraz rozpocząć swoją własną domową hodowlę tych alg.
Bardzo dziękuję Monice Więckowskiej za poprowadzenie spotkania oraz upieczenie chleba w domu i przyniesienie do degustacji, Markowi Więckowskiemu za robienie zdjęć i filmików oraz dzielne wspieranie żony w przygotowaniach do warsztatów oraz Magdzie Drążkiewicz za udostępnienie na spotkanie restauracji Frascati Inaczej. Część produktów do chleba i focaccia, słodkie i słone ciastka do degustacji na miejscu pieczywo chrupkie oraz książeczki z przepisami otrzymaliśmy dzięki uprzejmości sklepu internetowego Italia bez Glutenu – dystrybutora firmy Nutri Free.

Poniżej link do zdjęć z naszego spotkania:
https://onedrive.live.com/

Dorota Walachnia, Oddział Stowarzyszenia Lublin”
warsztaty lublin warsztaty lublin1 warsztaty lublin2 warsztaty lublin3 warsztaty lublin5 warsztaty lublin6 warsztaty lublin7 warsztaty lublin8 warsztaty lublin9 warsztaty lublin10

Od Zarządu:
Ogromnie dziękujemy organizatorce spotkania Dorocie Walachni, za to że kolejny raz wychodząc naprzeciw potrzebom lubelskich bezglutenowców, poświęcając swój czas zorganizowała warsztaty kulinarne. Dziękujemy Pani Monice Więckowskiej za prowadzenie warsztatów i podzielenie się swoją ogromną wiedzą i doświadczeniem.