Nasze publikacje

Nasze Stowarzyszenie jest autorem wielu materiałów na temat celiakii i diety bezglutenowej, m.in. 9 wydań książki pt.: “Celiakia i dieta bezglutenowa – praktyczny poradnik”. Obok aktualne wydanie do pobrania w pliku pdf, poprzednie rozdaliśmy w kilkudziesięciu tysiącach sztuk. Najnowsza wersja poradnika (niebieska) wyświetli się po kliknięciu na okładkę.

okladkacien


oraz sześciu wydań magazynu “Bez glutenu” przeznaczonego dla członków Stowarzyszenia.

okladka_mala

okladka_bg_5 rsz_okladka_i

Nasz poradnik ma bardzo pozytywne opinie profesorów i lekarzy zajmujących się tematyką celiakii, jest rozprowadzany przez nich wśród ich pacjentów. Jest to wyjątkowe i jedyne w swoim rodzaju kompendium praktycznej wiedzy, szczególnie dla osoby nowo zdiagnozowanej, jak bezpiecznie poruszać się w świecie “pełnym glutenu”.

Najnowsze wydanie poradnika przesyłamy bezpłatnie pocztą tradycyjną wszystkim zainteresowanym, wystarczy do nas napisać w tej sprawie. Poradnik można też pobrać w formacie PDF – po kliknięciu na obrazek poradnika powyżej. Osobom, które zapisują się do Stowarzyszenia wysyłamy także nasz magazyn “Bez glutenu” (bezpłatnie, wyłącznie dla członków Stowarzyszenia).

Ostatnie publikacje na temat celiakii i diety bezglutenowej:

kuchnia Kuchnia polska bez pszenicy-okl-wst-500

a także:

 

  • „Amarantus  smacznie i zdrowo. Bezglutenowe przepisy kulinarne” Grażyna Konińska, Waldemar Sadowski, Ekoprodukt, 2013
  • „Dieta bez pszenicy” William Davis, Bukowy Las, Warszawa, 2013
  • “Kuchnia domowa. Dieta Bezglutenowa” Michelle Berriedale-Johnson, Wydawnictwo RM, Warszawa 2012
  • “Żywienie zdrowego i chorego człowieka” Bożena Kropka, Wydawnictwo Rodzina, Wydanie II, 2012
  • „120 Przepisów bezglutenowych, które zawsze Ci się udadzą” Beata Połatyńska, Food-Pictures Warszawa 2010
  • “Dieta bezglutenowa. Porady i przepisy dla osób z celiakią” Bette Hagman, KDC, Warszawa 2008
  • “Dieta bezglutenowa” Andrea Hiller, Oficyna Wydawnicz ABA, Warszawa 2007
  • “Dieta bezglutenowa” Ewa Lange, Prószyński i S-ka, Warszawa 2006
  • “Dieta bezglutenowa, 250 przepisów” Carol Fenster, KDC, Warszawa 2005
  • “Celiakia” – Porady lekarzy i dietetyków prof. dr hab. med. Mirosław Jarosz i prof. dr hab. med. Jan Dzieniszewski, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005
  • “Dieta Bezglutenowa – co wybrać?” prof. dr hab. Hanna Kunachowicz, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2001
  • “Celiakia. Od patogenezy do leczenia” prof. dr hab. n. med. Jerzy Kruszewski, artykuł ze strony www.alergia.org.pl
  • “Kids with Celiac Disease. A family guide to raising happy, healthy, gluten-free children” Danna Korn, Woodbine House, USA, 2001
  • “Poradnik kulinarny dla chorych na celiakię i alergie pokarmowe” Danuta Mickiewicz-Wichłacz
  • “Moje dziecko jest na diecie” Monika Beck-Pietrzak, Prószyński i S-ka, Warszawa, 1999
  • “Dziecko z celiakią w rodzinie polskiej” pod redakcją prof. dr hab. med. Jerzego Sochy, TPD, Warszawa, 1991
  • “Dieta bezglutenowa i bezmleczna” – poradnik Fundacji “Przekreślony Kłos”, Warszawa, 1993

    

Jeżeli ktoś zna inne publikacje na temat celiakii i diety bezglutenowej prosimy o kontakt.