Nasze publikacje

Stowarzyszenie jest autorem wielu materiałów na temat celiakii i diety bezglutenowej, m.in. 12 edycji książki pt.: „Celiakia i dieta bezglutenowa – praktyczny poradnik”. 

Poradnik zawiera:

  • podstawowe informacje na temat objawów i diagnostyki celiakii, alergii na pszenicę i nadwrażliwości na gluten
  • charakterystykę choroby Dühringa i nietolerancji laktozy
  • wskazówki na temat diety bezglutenowej – jakie produkty są dozwolone, zabronione, a które mogą zawierać gluten, czym się kierować wybierając żywność, jak czytać etykiety, gdzie kupić produkty bezglutenowe, dlaczego ważny jest znak Przekreślonego Kłosa
  • zalecenia dotyczące diety bezglutenowej przy anemii i osteoporozie
  • porady jak bezpiecznie gotować bezglutenowo, jak żywić się poza domem, szczególnie w restauracjach i podczas podróży
  • informacje jak radzić sobie z problemami psychologicznymi w celiakii, jak wspierać chore dziecko
  • wiele praktycznych wskazówek i informacji o tym, jak Stowarzyszenie pomaga osobom na diecie bezglutenowej

Obok aktualne wydanie poradnika do pobrania w pliku pdf, poprzednie rozdaliśmy w kilkudziesięciu tysiącach sztuk. Najnowsza wersja poradnika (obok) wyświetli się po kliknięciu na okładkę.


Poniżej osiem wydań magazynu „Bez glutenu” przeznaczonego dla członków Stowarzyszenia. Każda osoba zapisująca się do Stowarzyszenia otrzymuje aktualne wydanie magazynu, poradnik oraz komplet ulotek i innych materiałów na temat produktów bezglutenowych.

okladka_mala 

okladka_bg_5 rsz_okladka_i  

Nasz poradnik ma bardzo pozytywne opinie profesorów i lekarzy zajmujących się tematyką celiakii, jest rozprowadzany przez nich wśród ich pacjentów. Jest to wyjątkowe i jedyne w swoim rodzaju kompendium praktycznej wiedzy, szczególnie dla osoby nowo zdiagnozowanej, jak bezpiecznie poruszać się w świecie „pełnym glutenu”.

Najnowsze wydanie poradnika przesyłamy bezpłatnie pocztą tradycyjną wszystkim zainteresowanym, wystarczy do nas napisać w tej sprawie. Poradnik można też pobrać w formacie PDF – po kliknięciu na obrazek poradnika powyżej. Osobom, które zapisują się do Stowarzyszenia wysyłamy także nasz magazyn „Bez glutenu” (bezpłatnie, wyłącznie dla członków Stowarzyszenia).

 

Stowarzyszenie prowadzi ponadto wiele stron internetowych:

Ostatnie publikacje na temat celiakii i diety bezglutenowej:

  • „Sezonowo Bezglutenowo” Magdalena i Stanisław Romek, Wydawnictwo Bukowy Las, 2017
  • „Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem” Weronika Madejska, Wydawnictwo Septem, 2017
  • „Mama alergika gotuje. Z dziećmi. Dania na jesień i zimę” Katarzyna Jankowska, Wydawnictwo MAG, 2017
  • „Polska kuchnia bezglutenowa” Agata Lewandowska, Wydawnictwo RM, 2016
  • „Mama alergika gotuje. Z dziećmi” Katarzyna Jankowska, Wydawnictwo MAG, 2016
  • „Bez pszenicy na każdą okazję” Marta Szloser, Wanda Gąsiorowska, Wydawnictwo Bukowy Las, 2016
  • „Wolni od glutenu” Alessio Fasano, Wydawnictwo IPS, 2016
  • „Mama alergika gotuje. Na wyjątkowe okazje” Katarzyna Jankowska, Wydawnictwo Edipresse, 2015
  • „Pysznie bez glutenu” Grażyna Bober-Bruijn, Małgorzata Wieruszewska, Wydawnictwo Muza, 2015
  • „Mama alergika gotuje. Tradycyjnie” Katarzyna Jankowska, Wydawnictwo Edipresse, 2015
  • „Bez glutenu bez wyrzeczeń” Weronika Madejska, Wydawnictwo Helion, 2015
  • „Święta bez pszenicy” Marta Szloser, Wanda Gąsiorowska, Wydawnictwo Bukowy Las, 2015
  • „Kuchnia polska bez pszenicy” Marta Szloser, Wanda Gąsiorowska, Wydawnictwo Bukowy Las, 2014
  • „Pyszna zmiana, czyli moje życie bez glutenu” Agata Młynarska, Grażyna Rydzewska, Agnieszka Pęksa, Wydawnictwo Burda, 2014
  • „Amarantus  smacznie i zdrowo. Bezglutenowe przepisy kulinarne” Grażyna Konińska, Waldemar Sadowski, Ekoprodukt, 2013
  • „Dieta bez pszenicy” William Davis, Bukowy Las, Warszawa, 2013
  • „Kuchnia domowa. Dieta Bezglutenowa” Michelle Berriedale-Johnson, Wydawnictwo RM, Warszawa 2012
  • „Żywienie zdrowego i chorego człowieka” Bożena Kropka, Wydawnictwo Rodzina, Wydanie II, 2012
  • „120 Przepisów bezglutenowych, które zawsze Ci się udadzą” Beata Połatyńska, Food-Pictures Warszawa 2010
  • „Dieta bezglutenowa. Porady i przepisy dla osób z celiakią” Bette Hagman, KDC, Warszawa 2008
  • „Dieta bezglutenowa” Andrea Hiller, Oficyna Wydawnicz ABA, Warszawa 2007
  • „Dieta bezglutenowa” Ewa Lange, Prószyński i S-ka, Warszawa 2006
  • „Dieta bezglutenowa, 250 przepisów” Carol Fenster, KDC, Warszawa 2005
  • „Celiakia” – Porady lekarzy i dietetyków prof. dr hab. med. Mirosław Jarosz i prof. dr hab. med. Jan Dzieniszewski, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005
  • „Dieta Bezglutenowa – co wybrać?” prof. dr hab. Hanna Kunachowicz, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2001
  • „Celiakia. Od patogenezy do leczenia” prof. dr hab. n. med. Jerzy Kruszewski, artykuł ze strony www.alergia.org.pl
  • „Kids with Celiac Disease. A family guide to raising happy, healthy, gluten-free children” Danna Korn, Woodbine House, USA, 2001
  • „Poradnik kulinarny dla chorych na celiakię i alergie pokarmowe” Danuta Mickiewicz-Wichłacz
  • „Moje dziecko jest na diecie” Monika Beck-Pietrzak, Prószyński i S-ka, Warszawa, 1999
  • „Dziecko z celiakią w rodzinie polskiej” pod redakcją prof. dr hab. med. Jerzego Sochy, TPD, Warszawa, 1991
  • „Dieta bezglutenowa i bezmleczna” – poradnik Fundacji “Przekreślony Kłos”, Warszawa, 1993

    

Jeżeli ktoś zna inne publikacje na temat celiakii i diety bezglutenowej prosimy o kontakt.