Produkty sojowe firmy Alpro

Firma Alpro oświadcza, że dokłada wszelkich starań, by oferowane przez nią produkty spełniały specyficzne wymagania osób cierpiących na nietolerancję glutenu.

Deklarujemy, że przeprowadziliśmy badania wszystkich wykorzystywanych surowców oraz wyrobów gotowych pod kątem obecności glutenu, zgodnie z Dyrektywą Unii Europejskiej EC/41/2009 z 20 stycznia 2009. Uzyskane, szczegółowe dane zgromadzone zostały w wykorzystywanym przez nas, zintegrowanym systemie, który udostępnia nam na bieżąco niezbędnych informacji w zakresie omawianej tematyki.

Większość produktów sojowych Alpro jest całkowicie wolna od glutenu, z wyłączeniem produktów organicznych, które zawierają skrobię pszenną*. Niemniej jednak możemy zagwarantować, iż całkowita zawartość glutenu w produktach gotowych nie przekracza 20 mg/kg (20 ppm).

Zatem przy oznakowaniu, w reklamie oraz prezentacji wszystkich produktów sojowych Alpro można korzystać z terminu „bezglutenowe”, zgodnie z Dyrektywą Unii Europejskiej EC/41/2009 z 20 stycznia 2009.

Alpro gwarantuje ciągły monitoring potencjalnej zawartości glutenu zarówno w wyrobach gotowych, jak i wykorzystywanych surowcach. W tym celu firma realizuje systematyczne działania kontrole i programy zapobiegawcze, wykluczające zawartość glutenu w oferowanych klientom produktach (z uwzględnieniem zastrzeżenia umieszczonego we wcześniejszym akapicie niniejszego oświadczenia). Odpowiednie procedury, regulujące omawiane kwestie, zawarte są także w stosowanym przez Alpro i regularnie weryfikowanym systemie HACCP. * Mamy informację od dystrybutora Alpro Soya, firmy Sante, że w Polsce akurat te produkty nie są sprzedawane. Jednak mimo to mamy zapewnienie, że są one również uznawane za bezglutenowe (poniżej 20 ppm).