Premiera książki Weroniki Madejskiej „Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem”

Słodkie sekrety to druga po bestsellerowej Bez glutenu, bez wyrzeczeń książka Weroniki Madejskiej, autorki bloga Natchniona.pl. Nasze Stowarzyszenie jest patronem medialnym książki.

Tym razem Autorka bierze na warsztat bezglutenowe słodkości, które sama wymyśliła i przetestowała. Weronika od 12 roku życia stosuje dietę bezglutenową. Początki, jak sama pisze, nie były łatwe, ale od czasu kiedy postanowiła poznać tajniki kuchni bezglutenowej, wszystkie potrawy nabrały smaku jak z babcinej kuchni lub wykwintnej restauracji, w zależności od potrzeby. Słodkie sekrety są odpowiedzią na zapotrzebowanie rynku. Dzięki bezpośrednim rozmowom z czytelnikami bloga i z uczestnikami warsztatów kulinarnych, Autorka dowiedziała się, z jak wieloma nietolerancjami pokarmowymi borykają się ludzie, a pytania o bezglutenowe łakocie powtarzały się ze zdwojoną częstotliwością.

Weronika Madejska nie jest weganką, ale w swojej najnowszej książce zrezygnowała zupełnie z produktów zwierzęcych, by udowodnić, że ten sposób odżywiania nie zabrania sięgania po słodkie kremy, ciągnące się czekoladowe ciasteczka czy pulchne, wyrośnięte ciasta, stawiane w niedzielę na stole nakrytym białym obrusem.
Jej książka jest piękna w formie, “pyszna w smaku” i co najważniejsze bardzo praktyczna. Stworzona dla wszystkich kochających słodkości, nie pomijając najmłodszych 🙂

Słodkie sekrety są podzielone na pory roku, a każda z nich na podrozdziały: na co dzień, dla malucha, na szybko, na wyjątkowe okazje, dzięki czemu możliwe jest szybkie wyszukanie inspiracji na dany moment. Na kolejnych stronach można odnaleźć przepisy bez glutenu, nabiału, jajek, żelatyny, a także cukru. Pierwszy rozdział pozwala opanować podstawy, a dzięki zawartym w nim wskazówkom dotyczącym zamienników tradycyjnych produktów, możliwe jest dostosowanie receptury do swoich indywidualnych potrzeb.
Słodkie sekrety to książka, która ułatwia poruszanie się w “zredukowanym” z racji ograniczeń żywieniowych kulinarnym świecie i rozwiewa wiele wątpliwości. Gorąco polecamy, nie tylko bezglutenowcom, alergikom i weganom, ale wszystkim kochającym zdrowe słodkości.

Weronika Madejska — dwudziestoletnia, niezwykle utalentowana adeptka sztuki kulinarnej. Autorka poczytnego, nagradzanego bloga Natchniona.pl i bestselleru Bez glutenu, bez wyrzeczeń. Jej pierwsze przepisy są efektem osobistych zmagań z nietolerancją glutenu, ale Weronika odpowiada też na potrzeby swoich czytelników i coraz częściej proponuje wyłącznie roślinne potrawy bez alergenów. Autorka prowadzi też warsztaty i stara się tworzyć przestrzeń dla wszystkich, którzy chcą nie tylko zdobyć nowe umiejętności, ale też porozmawiać i wymienić się doświadczeniami. Marzy o własnej, zupełnie bezglutenowej, niepowtarzalnej restauracji z wysokim sufitem, ciepłą szarlotką i najlepszą kawą.