Pierwsze w Polsce targi żywności bezglutenowej Gluten Free EXPO już za nami

Po raz pierwszy w Polsce 28 maja 2011 w jednym miejscu spotkało się tak wielu producentów żywności bezglutenowej z osobami zainteresowanymi ich produktami. Swoją ofertę zaprezentowały 23 firmy:

AgroNatura, Balviten, Bezgluten, Cinna Produkty Zdrowia, Eurosnack, Expres Menu, Geomax, Glutenex, Goplana, Grupa BGK, Italmex, Piekarnia Bezglutenowa KIM, Konspol, Provena, Roleski, Rosetta, Schär, Sonko, Szarłat, Valpiform, Victualia Saluber, Zakłady Mięsne w Żywcu Wojciech Dobija oraz SmakPiwa.pl.

Swoje nowości pokazali m.in. specjalistyczni polscy producenci – Balviten, Bezgluten, Glutenex oraz Piekarnia Bezglutenowa KIM. Cieszymy się, że firmy prężnie się rozwijają, a my możemy próbować coraz to nowych rodzajów chleba, mąk, makaronów, ciast i słodyczy. Osoby będące już dłuższy czas na diecie bardzo doceniają prace ich technologów i to, że chleb bezglutenowy jest coraz smaczniejszy, że makarony już się nie rozgotowują, a z mieszanek mąk można robić ciasta niczym nie różniące się od ich glutenowych odpowiedników.

Jak przystało na targi zorganizowane z okazji VI Międzynarodowego Dnia Celiakii swoją ofertę przedstawili także producenci zagraniczni, począwszy od firmy Schär, która jest z nami od początku organizowania przez Stowarzyszenie wszelkich imprez. Firma m.in. tym razem częstowała pysznymi, podpiekanymi na miejscu focacciami z rozmarynem. Były też wyroby francuskiej firmy Valpiform, niemieckich producentów 3 Pauly i Holle baby food (dystrybutor: Victualia Saluber), włoskie makarony i oliwy (dystrybutor: Italmex), bezglutenowe produkty z Niemiec i Włoch (dystrybutor: AgroNatura). Odwiedzili nas też Czesi –  Expres Menu, z pysznymi gotowymi daniami obiadowymi, a z Finlandii przyjechały certyfikowane płatki owsiane i mąka (Provena). Mogliśmy też spróbować egzotycznych bezglutenowych smaków aż z dalekiej Brazylii (dystrybutor: Rosetta).

Ciekawe produkty (m.in. specjalne oleje, produkty z amarantusa) przedstawiła firma Szarłat. Można też było napić się pysznych i zdrowych soków z likopenem firmy Cinna Produkty Zdrowia.

Z  kolei na amatorów słodyczy czekały czekolady i cukierki z Goplany, pyszne krówki z Opola Lubelskiego (Geomax), chrupki (Grupa BGK- Flipsy i Eurosnack). Mogliśmy spróbowac także nowych smaków pieczywa chrupkiego (SONKO – Healthy Food Production).

Na naszych targach były obecne też bezglutenowe wędliny (firm: Konspol oraz Zakładów Mięsnych w Żywcu Wojciech Dobija) oraz musztardy – firma Roleski. Amatorzy bezglutenowego piwa zapoznali się z ofertą firmy SmakPiwa.pl.

Firma Geovita przedstawiła swoją ofertę bezglutenowych wczasów, można było także porozmawiać z organizatorką bezglutenowych kolonii w Stoczku Łukowskim.

Bardzo się cieszymy, że dzięki naszej akcji licencjonowania symbolu przekreślonego kłosa rynek produktów dostępnych dla osób na diecie rozszerza się o wiele produktów masowych. Pozwala to na obniżenie kosztów stosowania diety bezglutenowej oraz sprawia, że bezpieczna żywność pojawia się także w lokalnych, osiedlowych sklepach i sieciach handlowych.

Wystawcami posiadającymi licencję (naszą bądź uzyskaną za granicą) na używanie międzynarodowego znaku przekreślonego kłosa byli:

  • Bezgluten
  • Cinna Produkty Zdrowia
  • Geomax
  • Grupa BGK
  • Healthy Food Production
  • Piekarnia Bezglutenowa KIM
  • Provena
  • Roleski
  • Schär
  • Valpiform

Ale nasze targi to nie tylko możliwość zapoznania się z ofertą producentów. Można było skorzystać z fachowej porady lekarza lub dietetyka, wysłuchać interesującego wykładu dr Joanny Rachtan pt.: „Dieta bezglutenowa bez tajemnic”, a także wziąć udział w naszym konkursie „Co to za zboże?”, w którym uczestnicy mieli za zadanie odgadnąć nazwy 22 przedstawionych na tablicy bezglutenowych ziaren zbóż. Okazało się to wcale niełatwym zadaniem. W konkursie brały udział zarówno dzieci, jak i dorośli. Pięć osób nagrodziliśmy torbami z produktami bezglutenowymi. Przedstawiciel firmy Schär wręczył także wspaniałe nagrody dwóm obecnym podczas targów zwycięzcom naszego ostatniego konkursu na Facebooku.

Dorośli uczestnicy targów mogli pozostawić swoje pociechy w kąciku dla dzieci, gdzie czekała na nie fachowa opieka, zabawy i nagrody. Podczas targów w sali wykładowej odbyło się także Walne Zgromadzenie naszego Stowarzyszenia. Po Walnym wśród uczestników rozlosowaliśmy trzy bezpłatne zaproszenia do warszawskiej restauracji „The Mint” na bezglutenowe ucztowanie (dziękujemy restauracji!).

Dziękujemy wszystkim wystawcom oraz uczestnikom targów Gluten Free EXPO za tak liczne przybycie. Cieszymy się, że mogliśmy spotkać się z Państwem. Ogromnie cieszy nas także, że dołączyło do Stowarzyszenia tak wielu nowych członków. Miło nam ogłosić, że jest nas już ponad 800 !

Szczególne podziękowania należą się także naszym specjalistom – panu dr Piotrowi Zimnickiemu, który na naszą imprezę przyjechał specjalnie z Suwałk i przez kilka godzin odpowiadał ofiarnie na setki pytań, a także paniom dr Ewie Lange, dr Joannie Myszkowskiej-Ryciak, Urszuli Grochowskiej i studentom dietetyki SGGW za fachowe porady dietetyczne. Stoliki „lekarsk” i „dietetyczny” były oblężone przez cały czas trwania targów. Już wiemy, że jest to „obowiązkowy punkt programu” podczas naszych następnych targów!

Dziękujemy bardzo również firmie Glutenex za wspaniałe ciasteczka dodawane do kawy i herbaty w holu.

Zapraszamy do oglądania zdjęć z Gluten Free EXPO i zapraszamy na kolejne imprezy i konferencje organizowane przez Stowarzyszenie w całej Polsce.