Nowy lokal w MENU BEZ GLUTENU we Wrocławiu – zapraszamy!

Uwaga – lokal już nie istnieje lub nie należy do programu MENU BEZ GLUTENU

Restauracja Folks usytuowana jest we Wrocławiu (dzielnica Krzyki)  przy ul. Krzyckiej 92b.

Folks to miejsce gdzie gotuje się z pasją, wyłącznie ze świeżych produktów, dostarczanych przez lokalnych dostawców, używając wyłącznie prostych jednorodnych  przypraw i ziół. Tutaj nie używa się glutaminianu sodu ani polepszaczy smaku. I co w dzisiejszych czasach jest godne uwagi, jest to miejsce, gdzie dania przygotowuje się z produktów sezonowych:  w sezonie na szparagi w karcie są szparagi, w sezonie na śliwki – tarta ze śliwkami itp.

Kuchnia Folks ze względu na lokalnie pozyskiwane produkty,  jak również sposób obróbki składników, posiada wysokie walory odżywcze i smakowe. Menu zawiera szeroką ofertę dań bezglutenowych (przystawek zimnych i gorących, sałatek oraz przepysznych mięs i ryb) takich jak: filet z kurczaka (souse vide) z ekologicznymi warzywami, grillowana makrela z patisonem i pieczonym ziemniakiem, mostek wołowy (souse vide) podawany na puree z pasternaku z karmelizowaną marchewką i szalotką. Rano dostaniemy śniadanie, a w porze obiadowej szybkie dania lunchowe. Na deser zaś pyszne ciasto.

Podczas zamawiania dania bezglutenowego w restauracji Folks, a także w innych restauracjach uczestniczących w Programie MENU BEZ GLUTENU, prosimy zawsze zgłaszać kelnerowi przed złożeniem zamówienia, że jest się na diecie bezglutenowej. Taka informacja jest przekazywana kucharzowi, dzięki czemu wie, że przy przygotowaniu dania należy dołożyć jak największej staranności.

Folks to miejsce gdzie dużo się dzieje.  Można tutaj zorganizować prywatne przyjęcia (np. urodzinowe) czy biznesowe. W Folks funkcjonuje również szkoła gotowania. Można umówić się ze znajomymi aby pod okiem doświadczonych kucharzy przygotować samodzielnie obiad.

Przy okazji wizyty w restauracji Folks w sklepie na miejscu można zrobić codzienne zakupy.  Mięso, wędliny, warzywa, owoce, sery, mleko i jogurty, pieczywo, miody i powidła pochodzą od najlepszych certyfikowanych  producentów żywności regionalnej. Już w lutym w sprzedaży pojawią się również produkty bezglutenowe.