Nowa wersja poradnika „Celiakia i dieta bezglutenowa”

Prezentujemy najnowszą edycję poradnika dla osób nowo zdiagnozowanych pt. „Celiakia i dieta bezglutenowa”, przygotowanego i zaktualizowanego przez Grażynę Konińską, Annę Marczewską, Paulinę Sabak-Huzior i Małgorzatę Źródlak.  Wydanie dwunastej już edycji naszego poradnika zbiegło się w tym roku z XII Międzynarodowym Dniem Celiakii, dlatego otrzymają go wszyscy uczestnicy pikniku naukowego „Celiakia i dieta bezglutenowa dla małych i dużych”, który odbędzie się z okazji XII MDC 3 czerwca w Warszawie. Nasz informator jest sukcesywnie bezpłatnie wysyłany dziesiątkom lekarzy i dietetyków, którzy stale rozdają go swoim pacjentom. W ten sposób na przestrzeni ostatnich kilku lat przekazaliśmy już kilkadziesiąt tysięcy sztuk poradników – trafiły one do osób świeżo po diagnozie, które zazwyczaj najbardziej potrzebują merytorycznego wsparcia podczas rozpoczynania swojej przygody z dietą bezglutenową.

Poradnik „Celiakia i dieta bezglutenowa” zawiera:

  • podstawowe informacje na temat objawów i diagnostyki celiakii, alergii na pszenicę i nadwrażliwości na gluten
  • charakterystykę choroby Dühringa i nietolerancji laktozy
  • wskazówki na temat diety bezglutenowej – jakie produkty są dozwolone, zabronione, a które mogą zawierać gluten, czym się kierować wybierając żywność, jak czytać etykiety, gdzie kupić produkty bezglutenowe, dlaczego ważny jest znak Przekreślonego Kłosa
  • zalecenia dotyczące diety bezglutenowej przy anemii i osteoporozie
  • porady jak bezpiecznie gotować bezglutenowo, jak żywić się poza domem, szczególnie w restauracjach i podczas podróży
  • informacje jak radzić sobie z problemami psychologicznymi w celiakii, jak wspierać chore dziecko
  • wiele praktycznych wskazówek i informacji o tym, jak Stowarzyszenie pomaga osobom na diecie bezglutenowej

Nasz poradnik jest drukowany i bezpłatnie wysyłany wszystkim osobom potrzebującym praktycznej wiedzy i wsparcia dzięki wpływom uzyskanym z 1% podatku. Bardzo za nie dziękujemy.