MENU BEZ GLUTENU na Targach Regionalia w Warszawie

W dniach od 19 do 21 kwietnia w Centrum MT Polska w Warszawie  odbyły się Targi Produktów Regionalnych „Regionalia” poświęcone zdrowej i ekologicznej żywności oraz wyrobom regionalnym z Polski i ze świata. Towarzyszyły im Targi „Agroturystyka” oraz Targi „Turystyki i Wypoczynku Lato”. W trakcie Targów można było wziąć udział w różnych warsztatach (gotowania, recyclingowych itp.) oraz w  ciekawych spotkaniach. W ramach takich spotkań odbyła się prelekcja „MENU BEZ GLUTENU oraz żywność bezglutenowa”, którą wygłosiła Paulina Sabak z naszego Stowarzyszenia.

Około 500 wystawców zaprezentowało swoją ofertę, wystawcy kusili ciekawymi produktami. Można było spróbować m.in. wybornych mięs, aromatycznych miodów, tradycyjnych przetworów, różnorodnych serów, win, nalewek, soków itp. Można było kupić interesujące nas produkty. Dla osób z nietolerancją glutenu była to doskonała okazja, by na miejscu znaleźć wiele zdrowych, smacznych i bezglutenowych wyrobów prezentowanych przez lokalnych producentów. Obecna była między innymi firma Bartlowizna, która oferowała swoje wędliny oznaczone licencjonowanym symbolem przekreślonego kłosa.

W Konkursie na Najlepszy Produkt Regionalny nagrodzonych i wyróżnionych zostało aż 20 wyrobów. Za najlepszy produkt regionalny uznany został miód wrzosowy z Gospodarstwa Pasiecznego „Bartnik Mazurski”. Nagrodzono również kuleczki z koziego sera w oleju z Gospodarstwa EKO-AGRO,  polędwicę suszoną dojrzewającą z firmy Smak Tradycji, masło tradycyjne Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Międzyborzu, parówki cielęce firmy Koneser. Złotym Medalem nagrodzono również firmę Nalewki Staropolskie za nalewkę na pędach sosny „Zapach Lasu”. Nam bardzo smakowało piwo produkowane wyłącznie na miodzie i chmielu (bezglutenowe!) firmy Pachniczówka oraz wino śliwkowe firmy Vin Kon.

W ramach organizowanych równolegle Targów LATO, na zwiedzających czekało dużo propozycji wczasów blisko natury oraz ciekawe oferty krajowych i zagranicznych biur podróży. Obecne było między innymi węgierskie biuro Puskas Travel z ofertą bezglutenowych wakacji w Hotelu Hunguest Hotel Helios *** w węgierskim kurorcie Heviz.

Targi odwiedziło łącznie około 25 tys. osób.