Kontrola w firmie „ANIA” – ważne informacje

gisnPrezentujemy kolejne informacje dotyczące kontroli produktów, które nie są bezglutenowe mimo informacji na opakowaniach, że są odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej. Oprócz pisma od Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego z Krakowa przygotowaliśmy jego streszczenie. W związku z informacjami, które publikujemy poniżej, ostrzegamy osoby na diecie bezglutenowej przed kupowaniem produktów firmy FPH „ANIA” oznaczonymi jako bezglutenowe.

Dla przypomnienia wyniki badań produktów FPH „ANIA” (VIII tura naszych badań):

Chrupki kukurydziane bezcukrowe otrębowo –orzechowe, zawartość glutenu w ppm:     130,2 ± 51,0
Linia gryczano-ryżowa błyskawiczna, zawartość glutenu w ppm:                                   45,7 ± 17,9

Streszczenie

W związku z pismem od Głównego Inspektora Sanitarnego (efekt VIII tury naszych badań produktów) Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny z Krakowa przeprowadził kontrolę w firmie FPH „ANIA”. Pobrano próbki do badań na zawartość glutenu z dwóch rodzajów produktów:
• Chrupek kukurydzianych bezcukrowo otrębowo –orzechowych”(o dacie minimalnej trwałości 06.2015, w magazynie było 26 sztuk )
• Linii gryczano-ryżowej błyskawicznej” (o dacie minimalnej trwałości do 11.2015, w magazynie było 150 sztuk).

Pozostałą ilość obu partii produktów objęto postanowieniem zarządzenia zabezpieczenia, do momentu uzyskania wyników badań.
Natomiast nie stwierdzono w magazynie poprzedniej partii produktów stanowiących przedmiot badań Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej tj. 05.2015.

Wyniki badań przeprowadzonych w laboratorium Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie:
„LINIA GRYCZANO-RYŻOWA BŁYSKAWICZNA – 52,58 mg/kg czyli 52,58 ppm glutenu,
„CHRUPKI KUKURYDZIANE BEZCUKROWE OTRĘBOWO-ORZECHOWE” – 9,65 mg/kg czyli 9,65 ppm glutenu – tu nie ma przekroczenia

W związku z tymi wynikami Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Krakowie wydał decyzję zakazującą wprowadzania do obrotu handlowego środka spożywczego pn. „LINIA GRYCZANO-RYŻOWA BŁYSKAWICZNA” 100 g, opatrzonego datą minimalnej trwałości: 11.2015, oznakowanego, jako produkt wyprodukowany z cyt. „naturalnych ekologicznych surowców, nie posiadających glutenu”, oraz cyt. „wskazany dla diabetyków, bezglutenowców oraz osób pragnących zachować zdrową i szczupłą sylwetkę” wraz z nakazem wycofania z obrotu handlowego środka spożywczego pn. „LINIA GRYCZANO-RYŻOWA BŁYSKAWICZNA” 100g, opatrzonym datą minimalnej trwałości: 11.2015.

W trakcie kontroli przeprowadzonej w dniu 12 grudnia 2014 r. w zakładzie produkcyjnym zlokalizowanym przy ul. Niepokalanej Panny Marii 103, przedstawiciele kontrolowanego zakładu podjęli decyzję o zniszczeniu 18 sztuk produktu pn. „LINIA GRYCZANO-RYŻOWA BŁYSKAWICZNA” 100g, opatrzonego datą minimalnej trwałości: 11.2015, który znajdował się na stanie magazynowym.

(A miało być zabezpieczonych do czasu wyników badań 150 sztuk… Dlaczego zniknęły pozostałe 132 sztuki produktu???)

15 grudnia 2014 r. przedstawiciel firmy przedłożył dokumentację, z której wynikało, iż nie stwierdzono w obrocie handlowym tj. w ośmiu punktach sprzedaży, produktu pn. „LINIA GRYCZANO-RYŻOWA BŁYSKAWICZNA” 100g, opatrzonego datą minimalnej trwałości: 11.2015. Został sprzedany. Niemniej Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Krakowie powiadomił pismami z dnia 12 grudnia 2014 r. właściwych w miejscu Inspektorów Sanitarnych (Bochnia, Płońsk, Zduńska Wola, Świnoujście, Strzyżów, Nowy Targ, Jelenia Góra) o konieczności wycofania z obrotu handlowego wskazanego wyżej kwestionowanego produktu.

W trakcie przeprowadzonej w dniu 20 listopada 2014 r. kontroli stwierdzono także, że zakład produkcyjny zlokalizowany przy ul. Niepokalanej Panny Marii 103 w Krakowie produkuje także inne produkty, opisane na etykiecie jako bezglutenowe tj. CHRUPKI „KULKI CZEKOLADOWE”, „BEZCUKROWE CHRUPKI KUKURYDZIANE Z PAPRYKĄ”, oraz CHRUPKI „KULKI NATURALNE”. Producent nie przedłożył badań na zawartość glutenu tych produktów.

Natomiast produkty „LINIA GRYCZANO-RYŻOWA BŁYSKAWICZNA” oraz „LINIA GRYCZANA” I „LINIA GRYCZANO-KUKURYDZIANA”, na opakowaniach których również deklarowana jest nieobecność glutenu, produkowane są dla Firmy Produkcyjno-Handlowej „ANIA” i mają badania na zawartość glutenu z roku 2006 (!). Wynika z nich, iż poziom glutenu w tych produktach kształtował się poniżej granicy wykrywalności (<5,0mg/kg).

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny nakazał firmie FPH „ANIA” przedłożenie w terminie do 31 stycznia 2015 r. wyników badań laboratoryjnych dot. glutenu w produktach pn.: „LINIA GRYCZANA”, „LINIA GRYCZANO-KUKURYDZIANA”, CHRUPKI „KULKI CZEKOLADOWE”, „BEZCUKROWE CHRUPKI KUKURYDZIANE Z PAPRYKĄ” oraz CHRUPKI „KULKI NATURALNE”.

Na końcu listu jest ostrzeżenie: zarówno zakład produkcyjny z Krakowa, jak i zakład produkcyjny zlokalizowany na Słowacji, wykorzystują do produkcji żywności zarówno surowce alergenne tj. zawierające gluten, jak i te naturalnie wolne od glutenu (mąka gryczana, ryżowa, kukurydziana).

Anna Marczewska

Pismo Inspekcji z Krakowa