Jesienne warsztaty w Zgorzelcu za nami

29 września 2017 roku w Zgorzelcu w Miejskim Klubie Seniora odbyły się powakacyjne warsztaty kulinarne, które były już naszym drugim spotkaniem w tym roku.
Pod czujnym okiem prowadzącej warsztaty, pani dietetyk Izabeli Potrzebowskiej-Kniaziuk, udało się nam przygotować bezglutenowe potrawy w klimacie jesiennym. W zestawie obiadowym królowała dynia w postaci zupy kremu ze świeżą rukolą oraz kopytka z pieczonej dyni. Na przystawkę przygotowaliśmy bułeczki kokosowe, które stanowiły wspaniałe uzupełnienie menu. Szybko i sprawnie uporaliśmy się z naszymi kulinarnymi wyzwaniami, po czym nastąpiła degustacja, przy której omówione zostały podstawowe zasady łączenia poszczególnych rodzajów mąki bezglutenowej w przygotowywaniu mącznych potraw. Każdy z uczestników podzielił się dotychczasowymi doświadczeniami w tym temacie. Pani dietetyk uzupełniła naszą wiedzę i rozwiała nasze liczne wątpliwości. Na zakończenie spotkania wszyscy zgodnie potwierdzili potrzebę kolejnego spotkania, tym razem w klimacie wypieków świątecznych.

Dorota Szczepańska, członkini Stowarzyszenia i organizatorka spotkania

Od Zarządu: Dziękujemy serdecznie Dorocie za organizację spotkania i integrację osób na diecie bezglutenowej w Zgorzelcu