„Dieta bez pszenicy” już w Polsce! Od 20 lutego w księgarniach.

Z niemałą satysfakcją informujemy o bardzo ciekawej książce dr Williama Davisa „Dieta bez pszenicy. Jak pozbyć się pszennego brzucha i być zdrowym”, która właśnie trafia do księgarń.

Nasze Stowarzyszenie objęło książkę patronatem, mieliśmy także pewien wkład w jej pojawienie się na polskim rynku. „Dieta bez pszenicy” od czasu ukazania się jesienią 2011 r w USA stale utrzymuje się na tamtejszych listach bestsellerów (ang. tytuł książki „Wheat belly”)

A dlaczego? Dr William Davis, lekarz kardiolog z wieloletnią praktyką, dowodzi szkodliwości współczesnej pszenicy, zboża, które w wyniku bardzo licznych genetycznych krzyżówek i modyfikacji nie jest już tym samym zbożem, które spożywali nasi przodkowie. Na podstawie wielu naukowych badań, własnych obserwacji i historii tysięcy pacjentów, którym pomógł, autor opisuje związek pszenicy (a więc glutenu) z otyłością („pszenny brzuch”), celiakią, cukrzycą, zespołem jelita drażliwego, chorobami serca, skóry, poważnymi problemami neurologicznymi, chorobami stawów i mnóstwem innych schorzeń.

Nie ma żadnego innego pokarmu, który można winić za tak wiele chorób i zaburzeń – twierdzi autor. W przystępny i ciekawy sposób wyjaśnia jak współczesny człowiek uzależnił się od pszenicy, która stała się podstawą zachodniej diety. Przedstawia też argumenty za jej wyeliminowaniem i podpowiada jak tego dokonać.

Książka nie jest wyłącznie o celiakii, choć sporo w niej  o naszej chorobie. Warto by przeczytały ją osoby, które mają przewlekłe problemy zdrowotne lub borykają się z otyłością.

Książka do nabycia w księgarniach od 20 lutego.

Mamy nadzieję, że podobnie jak to się stało w USA spowoduje ona, że o celiakii i diecie bezglutenowej stanie się w Polsce głośno.

Uwaga – w czwartek 21 lutego około południa na naszym profilu na Facebooku przeprowadzimy  konkurs, w którym do wygrania będzie kilka egzemplarzy książki „Dieta bez pszenicy” – zapraszamy!