Bezglutenowe, słodkie warsztaty w Zielonej Górze

Przygotowanie bezglutenowego tortu lub ciasteczek dla dziecka do przedszkola wcale nie jest trudne. Będą się o tym mogły przekonać osoby, które dotrą na bezpłatne, bezglutenowe warsztaty w Zielonej Górze. W doskonale wyposażonej pracowni kulinarnej odbędą się zajęcia „Bezglutenowe torty i wypieki dla dzieci i dorosłych”. W programie jest także wykład gastroenterologa, indywidualne konsultacje lekarskie, zajęcia dla dzieci z animatorem oraz prezentacja o diecie bezglutenowej. Warsztaty i wykłady odbędą się w sobotę, 9 maja, w godzinach od 12.00 do 17.00, w Zespole Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze, przy ul. Botanicznej 66. Spotkanie rozpocznie się wykładem lek. Błażeja Nowaka, gastroenterologa ze szpitala w Nowej Soli. Firmę Schär od kuchni zaprezentuje z kolei polski przedstawiciel włoskiego producenta żywności bezglutenowej. Godzinę później do grupy dołączą dorośli. W nowoczesnej pracowni gastronomicznej przygotujemy m. in. bezglutenowe tiramisu oraz ciasteczka cantucci, bezglutenowe muffinki bananowe, ciasteczka czekoladowe, rolada striacatella, tort cytrynowy, tort pięciokolorowy, ciasto gryczane z czekoladą, sernik, placek drożdżowy, ptysie z bitą śmietaną… Ponieważ wypiek bezglutenowego chleba oraz bułek nadal sprawia wielu osobom trudności, w programie warsztatów znajdzie się także pieczywo bez glutenu.

Warsztaty organizuje firma Dr Schär przy współpracy z Polskim Stowarzyszeniem Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, ze Stowarzyszeniem Chorych na Celiakię i Inne Zespoły Złego Wchłaniania (oddział Zielona Góra) oraz z Zespołem Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze.