Bezglutenowe gotowanie w Częstochowie – relacja

W ostatnim tygodniu roku szkolnego w Fundacji Instytut Rozwoju Kariery i Przedsiębiorczości „Wytwórnia” w Częstochowie odbyły się już drugie stowarzyszeniowe warsztaty bezglutenowe. Tym razem wspólnie zapakowałyśmy bezglutenowy koszyk piknikowy. Na letnie upały zaproponowałam chłodnik po litewsku. Pęk botwiny, koperek, ogórki i rzodkiewka stały się odżywczą bazą naszej zupy. Na drugie danie przygotowałyśmy cieniutkie jak koronkowa serwetka naleśniki z pożywnym farszem, który można również zjeść z dowolną kaszą lub jako samodzielne danie. W upalny dzień lemoniada z ogórków była niezastąpionym orzeźwieniem. W zupełności sprawdzi się również podczas letniego pikniku! Na koniec osłodziły nas kulki a’la snickers, które robi się w szybkim tempie, ale w jeszcze szybszym konsumuje… Dzieci i dorośli na pewno będą zadowoleni ! 🙂

Dziękujemy Fundacji Instytut Rozwoju Kariery i Przedsiębiorczości „Wytwórnia” w Częstochowie za udostępnienie swoich przestrzeni na warsztaty. Serdecznie dziękujemy za współpracę i zapraszamy na kolejne spotkania.

Karolina Szostkiewicz – dietetyk kliniczny, członek Stowarzyszenia i organizatorka warsztatów