Nowości

Mikołajkowo-świąteczne spotkania w całej Polsce

Grudzień to w Stowarzyszeniu niezwykle gorący okres pod względem ilości organizowanych imprez. Serdecznie zapraszamy wszystkich członków Stowarzyszenia i ich bezglutenowe pociechy na spotkania świąteczne i do wspólnych zabaw ze Świętym Mikołajem, a także na innego rodzaju spotkania i warsztaty. Poniżej znajduje się lista wydarzeń w poszczególnych miastach Polski. Czytaj więcej »

Bezglutenowa piekarnia w MENU BEZ GLUTENU

Miło nam ogłosić, że bezglutenowa piekarnia Inusza z Polic koło Szczecina dołączyła do programu MENU BEZ GLUTENU. Piekarnię prowadzi pasjonatka zdrowego i świadomego odżywiania, co przekłada się na jakość i smak pieczywa.
Piekarnia oferuje pieczywo i ciasta tworzone ze składników najwyższej jakości, pochodzących z certyfikowanych upraw ekologicznych oraz posiadających znak Przekreślonego Kłosa.
Chleby dostępne są w wybranych sklepach ze zdrową żywnością na terenie Szczecina:

  • „La Vita”, Plac Zwycięstwa 1
  • „Vegananda”, ul. Krzywoustego 63
  • „Zielony Kram”, rynek Pogodno
  • „Organic Garden”, ul. Kaszubska 4 oraz ul. Sikorskiego 8

Świeży i pachnący bochen można zamówić do wybranego sklepu (jednego z podanych, min. dzień wcześniej i najpóźniej do godz. 15:00, jeśli ma być gotowy na następny dzień):
– osobiście (w wybranym sklepie)
– telefonicznie (kontakt podany na stronie https://www.inusza.pl/)
– przez wiadomość na FB (Inusza, https://www.facebook.com/pg/Inuszowe/about/?ref=page_internal)

Śląski Dzień Celiakii – 2 grudnia 2017

Zapraszamy serdecznie  2 grudnia 2017 roku (w sobotę) do Katowic na Śląski Dzień Celiakii.

Konferencja rozpocznie się o godz. 9.30 w auli A3 Śląskiego Uniwersytetu Medycznego przy ul. Medyków 18 w Katowicach. Podczas konferencji wygłoszonych zostanie wiele wykładów na temat celiakii i życia na diecie bezglutenowej, m.in. na co zwracać uwagę podczas zakupów, doboru produktów oraz prowadzenia wspólnej kuchni, jeśli w domu jest osoba bezglutenowa. Uczestnicy będą mieli okazję zapoznać się z działalnością Stowarzyszenia oraz ofertą producentów. Dostępne będą również bezpłatne materiały Stowarzyszenia na temat celiakii i diety bezglutenowej.
Zapraszamy – wstęp wolny.

Pierniczki ze znakiem Przekreślonego Kłosa

Certyfikowana Piekarnia bezglutenowa Zdrowa Micha wprowadziła do stałej sprzedaży nowe ciastka – pierniczki (opakowanie 300 g). Ciastka poza tym, że są bezglutenowe, są również bezlaktozowe, bez żadnych dodatków chemicznych i konserwantów, z dodatkiem specjalnie skomponowanej mieszanki przypraw i na bazie staropolskiej receptury, przez co mają charakterystyczny aromat i smak.
Numer licencyjny produktu to: PL-039-016

Bezpłatne konsultacje dietetyczne w Szczecinie

Informujemy, że w Szczecinie można skorzystać z bezpłatnych konsultacji dietetycznych przeprowadzanych przez studentów Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka PUM. Studenci w obecnie trwającym semestrze realizowali temat nietolerancji glutenu. Podczas bezpłatnych konsultacji zorganizowanych dla członków Stowarzyszenia chętnie wykorzystają zdobytą wiedzę. W trakcie konsultacji studenci przeprowadzają wywiad żywieniowy, edukują oraz wykonują badanie składu ciała, a po wizycie każdy pacjent otrzymuje indywidualnie ułożony jadłospis.

Zapisy na wizyty odbywają się telefonicznie od 13 listopada pod nr tel. (91) 441 48 06 w godz. 9.00-15.00. Najbliższe wizyty zaplanowane są na 20-22 listopada 2017.

Zachęcamy do skorzystania z tej oferty.

„Przekąski – proste i zdrowe. Do szkoły i nie tylko.” – relacja z warsztatów w Poznaniu

W niedzielę 24 września w Poznaniu odbyły się kolejne warsztaty, skierowane tym razem do dzieci na diecie bezglutenowej, pod tytułem „Przekąski – proste i zdrowe. Do szkoły i nie tylko.”

Zainteresowanie było tak duże, że miejsca wyczerpały się w ciągu 2 dni. Warsztaty odbyły się w Oberży pod Dzwonkiem. Pierwszym punktem programu było przygotowanie batonów i babeczek owsianych. Dzieci same odmierzyły i wymieszały wszystkie składniki, a następnie nałożyły ciasto do foremek. Kiedy batony i babeczki się piekły, zajęliśmy się zrobieniem batoników z mango i kakaowych kulek słonecznikowych: zmieliliśmy nasiona słonecznika i orzechy, zmiksowaliśmy mango. Batoniki musiały trafić do lodówki, aby masa się schłodziła. Kakaowe kulki można było od razu zjeść – jedna za drugą znikały z talerza. Kolejnym etapem warsztatów było zrobienie lemoniady: do soku z cytryny dodano cukier, liście mięty i wodę gazowaną, zblendowano i już można było pić. Na koniec zostały przekąski z owoców: śniadaniowy krem z awokado i kolorowy podwieczorek z awokado. Owoce zostały obrane, zmiksowane i ułożone warstwami, a następnie udekorowane przez dzieci. Okazało się, że największą popularnością cieszyły się kawałki różnych owoców: brzoskwinie, mango czy borówki.

   Czytaj więcej »

Zapraszamy na Gluten Free EXPO IV – 15-16 czerwca 2018

Największe bezglutenowe targi Gluten Free EXPO IV w Europie Środkowo-Wschodniej przed nami!

To już czwarta edycja organizowanych przez nasze Stowarzyszenie specjalistycznych targów Gluten Free EXPO. Impreza odbędzie się w Centrum Targowo-Kongresowym przy ul. Marsa 56c w Warszawie. Zapraszamy do wspólnego świętowania podczas dwóch dni targów: 15 (piątek) i 16 (sobota) czerwca 2018 w godzinach 10:00 – 18:00.

Firmy zainteresowane udziałem w targach zapraszamy na: www.glutenfreeexpo.pl

W programie Gluten Free EXPO:

  • bogata oferta kilkudziesięciu producentów żywności bezglutenowej z Polski i zagranicy
  • nowości na rynku
  • prezentacja restauracji, firm cateringowych i miejsc wypoczynku biorących udział w programie MENU BEZ GLUTENU
  • pokazy kulinarne
  • porady lekarzy i dietetyków
  • badania diagnostyczne
  • nowe książki na temat diety bezglutenowej, poradniki, spotkania z ich autorami
  • specjalnie zaproszeni goście
  • strefa zabaw i atrakcji dla dzieci
  • bezpłatne materiały Stowarzyszenia na temat celiakii i diety
  • ciekawe konkursy z nagrodami, m.in. na najlepszy produkt targów
  • rozstrzygnięcie konkursu internetowego na najlepsze bezglutenowe pieczywo
  • mnóstwo dobrej zabawy i atrakcji

Na stronie poświęconej targom: www.glutenfreeexpo.pl będziemy zamieszczać aktualne informacje dotyczące atrakcji oraz programu. Zapraszamy także na www.facebook.com/celiakia, na naszym profilu można dołączyć do wydarzenia GLUTEN FREE EXPO Polska i na bieżąco śledzić informacje dotyczące targów.

Podczas Gluten Free EXPO IV będziemy obchodzić także XIII Międzynarodowy Dzień Celiakii. Zapraszamy serdecznie całe rodziny oraz wszystkich zainteresowanych tematyką bezglutenową. To wyjątkowe i jedyne takie wydarzenie w Polsce.

Relacja z poprzedniej edycji: http://www.celiakia.pl/x-miedzynarodowy-dzien-celiakii-i-gluten-free-expo-iii-relacja/
oraz FILM Z GLUTEN FREE EXPO III

Spotkanie dla nowozdiagnozowanych w Kielcach

14 listopada 2017 roku (wtorek) w Kielcach w Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym, odbędzie się spotkanie dla osób od niedawna będących na diecie bezglutenowej. Dietetyk Martyna Samiczak przedstawi wykład jak powinna wyglądać zbilansowana dieta bezglutenowa, jak czytać etykiety ogólnodostępnych produktów spożywczych aby móc zrobić bezpieczne zakupy oraz na jakie najczęstsze błędy i pułapki jesteśmy narażeni.
Zapraszamy o godz. 17.00, do sali konferencyjnej na pierwszym piętrze głównego budynku Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Kielcach, ul. Grunwaldzka 45.
Spotkanie adresowane jest do osób dorosłych na diecie bezglutenowej, rodziców dzieci, które są na diecie bezglutenowej.

Gościem spotkania będzie lek. med. Beata Gładysiewicz, specjalista chorób dziecięcych, gastroenterolog, z-ca kierownika Pododdziału Hepatologicznego, I Kliniki Pediatrii, Świętokrzyskiego Centrum Pediatrii w Kielcach.

Zgłoszenia przyjmujemy pod adresem mailowym: a.przenzak@celiakia.pl do 13 listopada.
W treści zgłoszenia proszę podać:
– nazwę spotkania: spotkanie dla osób nowo zdiagnozowanych
– imię, nazwisko uczestnika
– telefon kontaktowy

Pierwszeństwo udziału mają członkowie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej z opłaconą bieżącą składką.

Serdecznie zapraszamy!
Anna Przenzak, Martyna Samiczak

Ciasto drożdżowe w kilku odsłonach na bezglutenowych warsztatach we Wrocławiu 18.11.2017

Serdecznie zapraszamy na warsztaty kulinarne, które odbędą się we Wrocławiu 18 listopada 2017r. (sobota) w Burda Food Center przy ul. Rdestowej 1B-C w godz. 10:00 – 14:00.
Uczestnicy warsztatów sprawdzą czy można zrobić ciasto z pieczonego buraka oraz przygotują ciasto drożdżowe na słodko („cynamonki”) i w wersji wytrawnej („kapuśniaczki”). Zrobimy także pizzę, bułeczki z makiem i zobaczymy na co jeszcze pozwoli czas…

Uwaga: Brak miejsc na warsztaty.

Przyprawy z glutenem czy bez? Wyniki I partii najnowszej tury badań

Tej jesieni przygotowaliśmy długą listę produktów do badań na zawartość glutenu i podzieliliśmy je na dwie partie. Poniżej publikujemy pierwsze wyniki.

Produkty zostały wybrane na podstawie próśb osób na diecie bezglutenowej przekazanych nam poprzez fanpage’a na Facebooku, maile oraz grupę Stowarzyszeni z Celiakią na FB (grupa dla członków Stowarzyszenia). Z kilkuset zaproponowanych produktów wybraliśmy te, co do których i my mamy najwięcej wątpliwości, szczególnie mając na uwadze wcześniejsze wyniki badań i nasze własne doświadczenia.
Kilka osób prosiło nas o zbadanie produktów licencjonowanych. Zupełnie nie ma takiej potrzeby – te produkty są już regularnie kontrolowane i badane, a my otrzymujemy ich wyniki. Byłoby to tylko marnotrawienie funduszy z 1% podatku, z których finansowane są badania.

Nie skierowaliśmy też do badań produktów typu sól, cukier czy ocet. Według nas zupełnie nie stanowią zagrożenia. To wniosek wypływający z naszych wieloletnich doświadczeń związanych ze surowców podczas licznych audytów w firmach spożywczych. Tak więc do badań w akredytowanym laboratorium w pierwszej turze wysłaliśmy:

  • przyprawy różnych firm (część z nich miała na etykiecie ostrzeżenie o możliwej zawartości glutenu),
  • mąki, kasze i ryż,
  • chrupkie pieczywo, wafle i panierkę opisywaną jako bezglutenowa oraz mieszankę do chleba bez mąki

Wyniki badań pierwszej partii Czytaj więcej »